Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Djelatnicima s fakultetskom diplomom plaće 200 KM manje

U Udruzi državnih službenika tvrde da su posljednje amandmanske izmjene spomenutog zakona dovele do toga da će fakultetski obrazovani radnici u upravi biti “kažnjeni”
06. kolovoza 2010. u 10:14 0 komentara 4 prikaza
Bankomat
Foto: Marko Prpić

Federalni parlamentarci uspjeli su pred početak predizborne kampanje očuvati socijalni mir, povećati svoje plaće i posvađati sindikalne predstavnike, što je rezultat vrijedan divljenja.

Razdor zbog zakona


Nedavno usvojeni zakon o plaćama u institucijama Federacije BiH unio je razdor među sindikalne predstavnike radnika zaposlenih u upravi. Ispostavilo se da, osim entitetskim dužnosnicima, ovaj zakon ide u prilog i namještenicima sa srednjom stručnom spremom, ali ne i fakultetski obrazovanim državnim službenicima. U Udruženju državnih službenika tvrde da su posljednje amandmanske izmjene spomenutog zakona dovele do toga da će fakultetski obrazovani radnici u upravi biti “kažnjeni” smanjenjem plaća i do 15 posto.

Posebno su pogođeni državni službenici na županijskoj i općinskoj razini, jer je umjesto planirane odredbe prema kojoj se u županijama plaće mogu, ali ne moraju smanjivati do 10 posto, a u općinama do 20 posto, usvojeno rješenje da maksimalni koeficijent za obračun plaća može biti do 90 posto od federalnog, a u općinama i gradovima maksimalno 90 posto od županijskog koeficijenta. Iako se čini da se novom formulacijom ne mijenja suština rješenja, predstavnici državnih službenika tvrde da je razlika ogromna, jer se sada zapravo propisuje smanjenje plaća državnih službenika u županijama i općinama.

Stimulacija

Ističu da je usvojeno rješenje koje stimulira i nagrađuje manje obrazovane radnike, što je vjerojatno jedinstven slučaj u svijetu. Praktično to znači da će državni službenici u općinama nakon početka primjene novog zakona primati i do 200 maraka manju plaću nego sada, dok će namještenicima ona biti u prosjeku veća za 50 maraka.

Zbog očitog nezadovoljstva dijela zaposlenih u administraciji lako se može dogoditi i podjela Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u Federaciji BiH na dva dijela ili formiranje zasebnog sindikata državnih službenika, koji bi se onda borio za izmjene zakona u svoju korist.

Sumnjaju da iza svega stoji nakana političara da sebi osiguraju glasačku mašineriju, jer je u upravi zaposleno više namještenika nego državnih službenika.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.