Ljubuški

Djecu treba integrirati u društvo

humanitarni festival
Ivan Kaleb
30.04.2012.
u 10:39

Festival je započeo stručnom tribinom u ljubuškoj Općinskoj vijećnici, u knjižnici je otvorena izložba umjetničkih fotografija

Organizacija “Prijatelj” i Udruga mladih “Alternativna liga” iz Ljubuškog, organizirali su treći put zaredom dvodnevni humanitarni festival za djecu s teškoćama u psihofizičkom razvoju pod nazivom “Osmijeh tišine”.

Humani čin

To je izvanredan humani čin, trud i posao mladih ljubuških entuzijasta posvećen djeci čije su psihofizičke sposobnosti umanjene i ograničene, kojima je za svakodnevni život prijeko potrebna pomoć obitelji i društva. Humanitarni festival je počeo stručnom tribinom u ljubuškoj Općinskoj vijećnici, na kojoj su predavači, magistrice padagogije Nikolina Beljo i Martina Bošnjak, izlagale o temama “Disciplona djeteta” i “Glazbena terapija”. Nakon predavanja bilo je zanimljivih pitanja vezanih za svakodnevni život djece s posebnim potrebama. U predvečerje je u Hrvatskoj knjižnici Ljubuški otvorena izložba umjetničkih fotografija “Fotografija za prijatelja”. Drugi dan festivala bio je još sadržajniji, a sve se odvijalo u prostorijama SSŠ Ruđera Boškovića i na školskom dvorištu, igralištu i u parku SSŠ Ruđera Boškovića i Gimnazije.

- Počeli smo umjetničkom kolonijom “Slika za prijatelja”, priključili su nam se lokalni umjetnici, fotografi, a imali smo i goste iz Mostara, Širokog Brijega, Imotskog. Umjetnici su dobrovoljno slikali na platnu, pejzaže i druge motive, slike su prekrasne, bit će iskorištene na dražbi za udrugu Prtijatelj i to je njihov doprinos. Poslije smo imali lutkarsku predstavu “Patkica Blatkica” koju je izvelo Pozorište lutaka iz Mostara, bila je posjećena, a došli su nam i i dvije udruge, Radionica Betlehem iz Čapljine i humanitarna udruga Afriel iz Čitluka. Oni su sudjelovali i na radno-okupacijskoj aktivnosti, a teme su “Eksperimenti na drvetu” i “Majka, kazali su iz Udruge Prijatelj.

Glazbeni program

- Odnos društva se mijenja prema djeci s posebnim potrebama, ali jako, jako sporo. Još uvijek su te obitelji dosta zatvorene u sebe, naš cilj je pokazati javnosti da ta djeca ne trebaju biti odvojena i naglasak nam je na njihovoj integraciji u društvo - kažu Ana Bilić, Dijana Paradžik i Anita Anić, voditeljice humanitarne organizacije Prijatelj iz Ljubuškog. Festival je završio glazbenim programom u večernjim satima, a nastupili su: Randomization, Siledžije i Terra Slaves.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?