ZDRAVSTVO

Djeca koja su zaražena MRSA-om - upozorenje na stanje u bolnicama

bolnica
Jurica Galoić/Pixsell
28.06.2010.
u 10:19

- Više od 20 djece koja su zaražena bakterijom od početka godine, svakako je upozorenje, kaže dr. Ravlija

Dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja, kazala nam je kako situacija u KCU Sarajevo nije izrazito zabrinjavajuća po pitanju bakterije MRSA. Prema njezinim tvrdnjama, nešto više 20 djece koja su zaražena ovom bakterijom od početka godine, nije velik broj, ali je svakako upozorenje kako treba više pozornosti posvetiti ovome problemu.

- Da su djeca zaražena u nekoliko dana, mogli bismo govoriti o velikoj epidemiji, ali ovako treba reći kako situacija ipak za sada nije zabrinjavajuća. Ipak, MRSA je svakako prisutna i treba poduzeti više mjera kako bi se ovaj problem stavio pod kontrolu. Ovo nam je veliko upozorenje - rekla nam je dr. Ravlija. Dodala je da se ova bakterija prenosi rukama, odnosno dodirom, a samo redovitim pranjem ruku problem bi se značajno smanjio. - Redovito pranje ruku je nešto što mi konstantno ponavljamo, ali izgleda da se ljudi na to slabo osvrću. Samo redovitim pranjem ruku problem bi se smanjio - ustvrdila je naša sugovornica.

Svi stručnjaci se slažu da je ovaj problem teško kontrolirati i baš zato je potrebno uložiti dodatne napore, pojačani nadzor, kontrolu medicinskog osoblja, kao i pacijenata na ovu bakteriju. Na svu sreću, niti jedno oboljelo dijete u sarajevskoj bolnici nije dobilo sepsu zbog zaraza opasnom bakterijom MRSA-om, a trenutačno se poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se situacija riješila i vratila u normalno stanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?