EKSTREMNA ŠTEDNJA

Disciplina za uštedu od 156,4 milijuna maraka

vlada
VL FOTO
01.09.2010.
u 07:56

Zbog toga što nije na vrijeme izvršila obveze prema MMF-u, Vlada je morala donijeti restriktivne odluke kojima se ograničava potrošnja iz proračuna

Zbog toga što nije na vrijeme izvršila četiri strukturalne obveze iz stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Vlada Federacije BiH morala je donijeti određene restriktivne odluke kojima se ograničava potrošnja iz entitetskoga proračuna u razdoblju od 45 dana.

Uravnotežiti proračun

Vlada je, naime, na jednoj od posljednjih sjednica donijela odluku o obustavljanju izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka u proračunu Federacije BiH 2010. kojom se, s ciljem uspostavljanja likvidnosti i ravnoteže proračuna, obustavlja izvršavanje rashoda i izdataka na ukupno18 proračunskih pozicija. Cilj ove odluke je, kako tvrde u Vladi, uravnoteženje ovogodišnjeg proračuna u visini mogućeg smanjenja izvršenja primitaka od 154,6 milijuna KM, odnosno 17,7 posto, a njeno trajanje je ograničeno na mjesec i pol od dana njezina stupanja na snagu. - Razlog za njeno donošenje je neizvršenje četiriju strukturalnih odrednica iz stand-by aranžmana, što za posljedicu ima smanjenje izvora financiranja viška rashoda nad prihodima planiranih aranžmanom. Mjerama privremenog obustavljanja izvršenja proračuna Vlada FBiH nalaže da se zaustavi preuzimanje obveza ili produženje rokova plaćanja, kao i zabrani preraspodjela proračunskih sredstava radi preuzimanja obveza, navodi se u obrazloženju odluke.

Naknade i mirovine

Sukladno sporazumu s MMF-om, federalne vlasti su trebale provesti reviziju o podobnosti za nositelje socijalnih i braniteljskih prava, kvartalno objaviti rezultate revizije uključujući očekivane uštede po osnovi isključivanja iz prava. Potom je bilo neophodno usvojiti Zakon o plaćama koji je sukladan ciljevima fiskalne politike za 2010. godinu. Vlade entiteta su morale reformirati i beneficirane mirovine te pripremiti strategiju za reformu mirovinskih sustava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?