DOZNAJEMO

Dijasporom se nastoji frizirati popis u BiH

Popis
10.09.2013.
u 08:45

Brojni pokazatelji pripreme prijevara oko popisa dijela dijaspore i kampanja za njihovo popisivanje iako godinama ne žive u BiH

Iako će se popis pučanstva, po tvrdnjama organizatora, provesti sukladno zakonskim propisima, već sada rupe u zakonu, jednonacionalna popisna tijela i popisivači s drukčijim instrukcijama, kao i kampanja koja je vodi unutar i izvan zemlje izvor su ozbiljnih sumnji u njihovu regularnost. Naime, kako doznaje Večernjak, a što potvrđuju i upute koje se mogu pronaći putem interneta, ali i u klubovima dijela dijaspore iz BiH, bit će organiziran prijevoz na dane održavanja popisa kako bi se osobe koje su čak i po dvadeset godina izvan zemlje regularno popisale kao da cijelo vrijeme žive na području BiH.

Danska, Švedska...

Slična je situacija i s drugim zemljama, a Islamska zajednica Bošnjaka Danske u suradnji s autobusnom kompanijom i agencijom ‘Papalina’ organizira dolazak Bošnjaka na sudjelovanje na popisu pučanstva iz Švedske i Danske za ‘Bosnu’. Čak i na Facebook stranici Papaline se nalazi plakat u kojemu se sugerira da se oni koji odluče putovati u domovinu izjasne po nacionalnosti kao Bošnjaci, vjere islamske, a jezika bosanskog. Akcija se vodi pod sloganom ‘Budi Bošnjak da ne bi bio Ostali’ te se nalaze i potrebni kontakt-telefoni. Polasci autobusa za sudjelovanje na popisu su 26. rujna kada je predviđen dolazak dva autobusa, 3. listopada tri, a 10. listopada također dva autobusa. Iako je zakonom o popisu pučanstva trebalo uzeti u obzir veliki broj ratnih izbjeglica iz BiH, koji su trebali dobiti posebnu popisnu kategoriju, a ne kao sada da tek budu dijaspora, omogućavanjem da ljudi koji godinama nisu boravili u BiH, niti imaju stalno prebivalište, ozbiljno se krši zakon pa će se onda ove osobe popisati kao da cijelo vrijeme žive u BiH. To rađa sumnju u regularnost provođenja popisa, kao i neke druge makinacije oko kojih se također provodi kampanja posredstvom interneta.

Sustavna kampanja

Iako postoji odgovornost osobe koja daje podatke u drugim članovima kućanstva, prilikom popisa građani trebaju dati ime i prezime te jedinstveni matični broj – JMBG za sve osobe koje se popisuju bez obzira jesu li za vrijeme popisa nazočni ili su izvan kućanstva. No, jednako tako zakonom se omogućava da ako građanin ne zna ili nema JMBG, onda može navesti samo datum rođenja. Ovo se odnosni i na strane državljane, kao i za osobe koja su se iz različitih razloga nemaju JMBG. Problematično je što popisivač ne smije tražiti bilo kakav dokument kojim bi popisivana osoba dokazivala svoj odgovor. Na internetskoj stranici bosniak.org uz popisnicu se sugerira da za mjesto stanovanja za članove koji nisu trenutačno u zemlji, a koje popisuju, navedu da obvezno sedam mjeseci žive vani te da neće biti odsutni duže od četiri mjeseca izvan BiH. Na taj način mogu ‘regularno’ slagati i krivo predstaviti popisne podatke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?