Promjena glasovanja

Dijaspora važnija nego bh. Hrvati za Sabor RH

glasovanje
VL FOTO
11.10.2011.
u 11:36

Drastično smanjenje birača u BiH donijet će prevagu dijaspori oko izbora trojice zastupnika

Predstojeći izbori za Sabor Republike Hrvatske održat će se po novim, izmijenjenim pravilima koja će osigurati da ‘prava’ dijaspora ima puno većeg utjecaja na to tko će sjediti u saborskim klupama u odnosu na hrvatske birače iz Bosne i Hercegovine. Rezultat je to promjene pravila prema kojima je uvedena fiksna kvota od trojice zastupnika koji se biraju u Sabor, ali ponajprije stoga jer se broj biračkih mjesta na kojima glasuje dijaspora ograničava na diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske diljem svijeta.

Sa 124 na 5

Naime, na proteklim izborima za Hrvatski sabor u BiH je bilo otvoreno čak 124 biračkih mjesta od Orašja do Neuma, a na predstojećim izborima na prostoru Bosne i Hercegovine bit će otvoreno samo pet biračkih mjesta. Tako je primjerice predviđeno da se glasuje u Veleposlanstvu i Konzulatu u Sarajevu, te u Generalnome konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru i Banjoj Luci te Tuzli. Diljem svijeta, od Australije i Novog Zelanda do Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Europske unije, glasovat će također pripadnici hrvatske dijaspore. Tehnički kapaciteti značajno će umanjiti mogućnost glasovanja, ali i drugi motivi kao što je ograničenje broja izabranih mandata u dijaspori te osjećaj zapostavljenosti od ‘matice’. Samo na posljednjim izborima iz 2007., kada se u dijaspori za glasove birača borilo 13 lista od ‘ujedinjenih HDZ-ova’ do Jerke Ivankovića Lijanovića ili HSP-a, glasovalo je 90.482 birača, što predstavlja 22,34 posto od ukupnog broja upisanih birača s pravom glasa širom svijeta.

15.000 za tri mandata

Od toga broja najmanje 90 posto birača bilo je iz Bosne i Hercegovine gdje se dogodila prava mobilizacija birača. Za listu HDZ-a koju je u dijaspori predvodio Dragan Primorac tada je glasovalo 73.446 birača. Lijanovića je poduprlo više od 9000 birača, a HSP nešto manje od 4000. Zahvaljujući odličnome rezultatu, HDZ je u dijaspori, odnosno prije svega u BiH uspio u Saboru osigurati dovoljan broj zastupnika i pobijediti na izborima. Očekuje se, međutim, da će se zbog osjetnog smanjenja broja biračkih mjesta ovoga puta broj birača iz Bosne i Hercegovine višestruko smanjiti. Prema tim procjenama, najviše 7 do 8 tisuća birača moglo bi glasovati u predstavništvima u Bosni i Hercegovini ove godine, dok bi ostatak dijaspore mogao ostati na broju od 10.000 birača pa će po tome prvi put njihovi glasovi biti puno odlučniji od onih pristiglih iz susjedne države Republici Hrvatskoj. Ne treba smetnuti s uma niti šarolikost ponude jer će Milan Bandić biti kontra HDZ-a koji nije imao konkurencije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?