NAZNAKE

Dijaspora prvi put okreće leđa HDZ-u Hrvatske na izborima

\'izbori\'
Arhiva VL
30.09.2011.
u 09:03

Brojne naznake ukazuju na zaokret glede Izbora za Hrvatski sabor

Ostvare li se glasna razmišljanja da stranke okupljene oko Hrvatskoga narodnog sabora u BiH (HNS) utemelje zasebnu listu za dijasporu na predstojećim izborima za Hrvatski sabor, onda bi HDZ Jadranke Kosor mogao prvi put doživjeti da mu dijaspora okrene leđa ili da u zalihi osvojenih mandata ne može zasigurno računati s osiguranom kvotom od njih troje. Otkako Hrvati iz dijaspore, a ponajprije iz BiH glasuju, HDZ je uvijek dobivao svih dvanaest 1995., odnosno četiri zastupnika 2000. godine te pet kada je genetičar Dragan Primorac ujedinio dva HDZ-a u BiH 2007. godine koje je samo godinu dana ranije podijelio Ivo Sanader.

Sotoniziranje

Mandati iz dijaspore redovito su bili razlog medijskog obračuna oporbe s HDZ-om u Hrvatskoj te su bili razlog za sotoniziranje ovoga instituta zbog pojave mrtvih birača ili dvostrukoga glasovanja. Za razliku od proteklih izbora, još uvijek nije bilo ozbiljnijih dogovora između čelnika tri HDZ-a oko toga tko će se naći na listi za Hrvatski sabor, što samo dodatno utvrđuje navode da bi stranke okupljene oko HNS-a mogle prvi put samostalno krenuti u lov na glasove. Ustvari, podjela u dijaspori, odnosno BiH, već se dogodila na proteklim, doduše predsjedničkim izborima, kada je ‘naše gore list’ Milan Bandić mobilizirao hrvatske birače iz BiH, pa je njih 94 posto glas upravo povjerilo ovome Gruđaninu na čelu hrvatske metropole. Tada HDZ-ov pulen Andrija Hebrang praktično nije ušao u drugi krug zbog toga što mu je dijaspora, odnosno HDZ-ovo biračko tijelo u BiH pokazalo prst dolje.

Konferencija

U jedanaestoj izbornoj jedinici HDZ je do sada uglavnom uspješno ‘ratovao’ s desnicom koja razjedinjena nije imala nikakva izgleda ostvariti uspjeh. S druge strane, SDP-ova koalicija u Hrvatskoj do sada, a najavljuju to i na sljedećim izborima, nema ambicija sudjelovati u izbornoj utrci za tri zastupnika. Smatraju kako bi vjerojatno na taj način izgubili vjerodostojnost. Istodobno, SDP-ova koalicija je šetnjom u Hrvatskoj u predstavljanju svoga programa i dijela vanjskopolitičkih ambicija navela vrlo primamljivu, napose za Hrvate u BiH, inicijativu oko održavanja regionalne konferencije za BiH. Hrvati iz BiH, naime, osjećaju se zapostavljenima i ostavljenima od Zagreba, a njihov ustavni položaj u BiH je iznimno loš jer su im nakon posljednjih izbora u ovoj zemlji Bošnjaci nametnuli člana državnoga Predsjedništva, izbacili ih iz utjecajne Vlade Federacije BiH...

‘Kukurikanje’

Prema tumačenjima političkih analitičara, Hrvatima u BiH ne odgovara da se više nalaze između dvije vatre, odnosno počesto na gubitničkoj strani. S neovisnom listom i samostalnim nastupom na izborima konačno bi se izvukli iz ralja međustranačkih prepucavanja u Hrvatskoj. Na taj bi način Hrvati iz BiH sebi otvorili prostor da se njihov glas snažnije čuje umjesto tek kukurikanja HDZ-ovih zastupnika koji su bili dio mašinerije za dizanje ruku o temama koje im uglavnom nisu zanimljive i ne tiču se Bosne i Hercegovine, a poglavito teškog položaja ovoga naroda.

Ključne riječi

Komentara 4

NV
nvuci15
10:33 30.09.2011.

Hvala bogu da ste se opametili,ionako vas se sjete pred izbore,a i vi u BIH Hrvati borite se za svoju djedovinu.

CI
cinbenik
17:02 30.09.2011.

Sve je to Hrvatska platila HDZeu BiH,a posebno HDZe regiji i vrijeme je da se podvuce crta sa tim HDZeom i da se ozbiljno pocne razmisljati i spasavati sta se da u Hrvatskoj,a posebno u Bosni(posavini).Takodje je vrijeme da se istrage prosire na HDZe BiH i novac koji su dobijali za Branitelje i obnove i da se izvrse analize koliko je koji branitelj dobio kao pripadnik HVO i da se iszvrsi revizija za lazne pripadnike HVOa i odvoje lazni od pravih.Pored ovoliko argumenata u HR sigurno ce biti interesantno ispratiti vodjenje Hrvata na HDZe nacin,a pogotovo u Bosni ciji je HDZe i najodgovorni sto je HDZe u Hr dolazio na vlast,a za korist HDZe regije(Hercegovine).

Avatar wratnik
wratnik
17:21 30.09.2011.

Pa nije valjda daste progledali,!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?