elitna čevabđinica

‘Desetka u somunu’ kod Mujina unuka u Varšavi čeka se u redu

ćevapi (1)
Foto: Bernard Karakaš/VLM
1/3
02.01.2011.
u 12:52

U samo mjesec dana nakon otvaranja ćevabdžinice u elitnom dijelu Varšave, restoran dvojice Hrvata iz okolice Virovitice pretvorio se u kultno mjesto

Pravi banjolučki ćevap u natopljenoj lepinji možda nećete naći u Osijeku, Splitu, Vitezu ili Beogradu, ali taj specijalitet ne možete izbjeći u Varšavi! Od kada su prije pola godine dvojica Hrvata iz Okrugljače pokraj Virovitice Petar Burulić i Slavko Bartolović zajedno s Banjolučaninom Feridom Abdilajom otvorili svoju prvu ćevabdžinicu u glavnom gradu Poljske, Varšavljani su doslovno “poludjeli” za “desetkom u somunu”.

Uz državnu rezidenciju

– Već smo 12 godina u Poljskoj, bavimo se još nekim poslovima koji nemaju veze sa ugostiteljstvom, ali vidjevši kakva je poljska kuhinja, znali smo da ćevabdžinica ne može propasti – kaže Bartolović. Nakon nekoliko mjeseci potrage partneri su pronašli pogodan poslovni prostor u ekskluzivnoj ulici Varšave Nowy Swiat, samo nekoliko stotina metara od predsjedničke rezidencije i opremili ga po uzoru na ćevabdžinice u Bosni.

Kako sami nisu vični kuhanju, odlučili su u Poljsku dovesti vrhunskog majstora roštilja. U Pragu su pronašli Emira Đuzela, unuka poznatog banjolučkog ćevabdžije i ponudili mu da dođe u Varšavu, gdje bi vodio posao i naučio Poljake pripravljanju bosanskih specijaliteta.

– Moj je dido osmislio prvi banjolučki ćevap u “Ćevabdžinici kod Muje”, koju je držao odmah nakon 2. svjetskog rata, a tajna receptura prenosi se s koljena na koljeno. Moja obitelj danas ima ćevabdžinice u Rijeci i Zagrebu, a ja vodim posao u Poljskoj – kaže Đuzel.

Kako kaže, punih mjesec dana prije otvorenja bilo mu je potrebno da nauči Poljake zaposlene u kuhinji na koji način ispeći savršenu “pločicu”, kako ju natopiti umakom i čime postići onaj poseban, osebujan okus i miris ćevapa koji je gotovo nemoguće opisati riječima. Trud se, kaže, isplatio.

Burek za ministre

– Samo mjesec ili dva nakon što smo u srpnju počeli s radom, ćevabdžinica se pretvorila u kultno mjesto, a na mjesto se ponekad čeka i po pola sata. Sve je to išlo bez ijednog zlota uloženog u reklamu, samo usmenom predajom i reklamom od usta do usta. Poljaci su oduševljeni ćevapima, pljeskavicom, šišom, obožavaju naš burek – kaže Đuzel, čiji se specijaliteti sada služe i na primanjima u hrvatskom veleposlanstvu u Varšavi.

Upravo tamo je burek prvi put probala i poljska ministrica regionalnog razvoja Elizabeta Bienkowska, koja povremeno navrati na “zvrk s mesom”.

Ipak, Đuzel još uvijek nije do kraja zadovoljan jelima koje nudi svojim gostima.

– Ćevape su naši kuhari usavršili, ali nikako da dođemo do onog pravog somuna. Vrlo je blizu izvornog okusa, ali nije to još uvijek ono što želimo, nešto još uvijek nedostaje. Vjerojatno je riječ o kvaliteti brašna, no ispravit ćemo i taj nedostatak u sljedećih mjesec ili dva dana. Vrhunski somun je neizostavni dio svakog pravog ćevapa i bez njega ne možemo – kaže Đuzel.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije