IZBORI 2010.

Deseci Josipovića i Jurića ostali bez biračkoga prava

izbori
VL FOTO
12.08.2010.
u 07:51

Rodbinska veza se ne navodi, ali prezimena i mjesta trenutačnog boravka govore da je vjerojatno riječ o obitelji

Na popisu bosanskohercegovačkih građana u inozemstvu kojima je odbijen zahtjev za registraciju za izbore nalaze se cijele obitelji, uglavnom hrvatskog podrijetla.

Dokazi o identitetu


Zbog nepravilnosti, a uglavnom je riječ o nedostatku dokaza o identitetu, državljanstvu ili prebivalištu, odbijeno je 4850 zahtjeva za registraciju. Svaki treći odbijeni zahtjev je došao iz Hrvatske, a i letimičan pogled na popis imena građana čije prijave nisu prihvaćene pokazuje da su to u najvećem broju Hrvati. Rodbinska veza se ne navodi, ali prezimena i mjesta trenutačnog boravka govore da je vjerojatno riječ o cijelim obiteljima koje neće moći ostvariti biračko pravo. Čak 44 člana obitelji Jurić, 37 Josipović, više od 20 osoba s prezimenima Marić i Pejić i Čosić, po 12 građana s prezimenom Barukčić i mnogi drugi nalaze se na popisu su onih kojima zbog “nepotpunih prijava” neće biti omogućeno glasovanje na općim izborima u BiH. To su najbrojniji, ali ne i usamljeni primjeri obitelji koji neće moći ostvariti biračko pravo. Zbog nedostatka dokaza o državljanstvu Središnje izborno povjerenstvo odbilo je prihvatiti zahtjeve za registraciju devetero članova obitelji Komljenović koji trenutačno žive u Hrvatskoj. Iz istog razloga neće moći glasovati niti sedmero Križića, osmero Pratljačića i devetero Lipovaca, također iz RH. Na popisu 1157 građana koji nisu dostavili dokaz o državljanstvu BiH je i sedmero članova obitelji Vuković iz RH.

Prijave nisu valjane

S druge strane, mnogo Petrovića i Lovrića, uz dokaz o državljanstvu, nije dostavilo niti dokaz o prebivalištu, što je također zakonska obveza. Znatno manje je hrvatskih prezimena na popisu bh. građana koji nisu dostavili dokaz o identitetu. Tu, primjerice, prednjači bošnjačka obitelj Dudaković iz Austrije, koji su poslali 11 prijava bez dokaza o identitetu. Najviše dokaza o identitetu nedostaje osobama s prezimenom Hodžić, čak 18, ali je teško utvrditi njihovu rodbinsku vezu, budući su neki od njih prijave slali iz Austrije, drugi iz Njemačke, treći iz SAD-a. Veliki broj prijava prognanih Hrvata dostavljen je pred istek roka za registraciju bez uvjerenja o državljanstvu, koja nisu vađene navrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?