Sarajevo

D’Errico: BiH napuštam s mnogo ugodnih sjećanja

D'Errico
Z. Ćorić
27.06.2012.
u 09:20

Apostolski nuncij nadbiskup Alessandro D’Errico uskoro napušta BiH i preuzima drugu službu

Apostolski nuncij nadbiskup Alessandro D’Errico uskoro će napustiti Bosnu i Hercegovinu i preuzeti drugu službu te je iz tog razloga dekan diplomatskog zbora gospodin Miroslav Mojžita, veleposlanik Republike Slovačke, jučer organizirao prijam.

Ugodna sjećanja

“Kao što znate, ja sam proveo više od 6 godina u Sarajevu. Bogate kulturne tradicije i prijateljski stav ljudi u BiH dotaknuli su moje srce. Napuštam ovu zemlju s mnogo ugodnih sjećanja koja su mi dragocjena. S profesionalne točke gledišta, to su bile intenzivne godine, kako u bilateralnim odnosima, tako i u misiji koja mi je povjerena kao papinskom izaslaniku - koordinirati aktivnosti katoličkih zajednica u zemlji i promicati dobre odnose, ekumenski i međureligijski dijalog”, kazao je u svom govoru D’Errico. Nadalje je istaknuo kako je na bilateralnoj razini bilo mnogo službenih posjeta tijela vlasti BiH do Vatikana i mnogih važnih osoba iz Vatikana koje su došle u BiH. “Bili smo u stanju uspostaviti Vojni ordinarijat, uz imenovanje vojnog biskupa. Osim toga, aktivnosti Zajedničkog povjerenstva za provedbu Temeljnog sporazuma su mi dale prigodu za česte radne kontakte s najvišim tijelima vlasti. Što se tiče mojih aktivnosti za Katoličku crkvu, želio bih spomenuti, među ostalima, nominacije biskupa tijekom ovih godina, uspostavljanje Međunarodne komisije o ‘fenomenu Međugorja’ i potpisivanje Sporazuma između Sarajevskog univerziteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, kazao je D’Errico. Nuncij je naglasio da je jedan od prioriteta njegove misije bilo promicanje društvene harmonije, vjerske snošljivosti i dijaloga.

Stabilnost i mir

“Po mom mišljenju, to bi trebao biti prioritet, ako smo pridonijeli stabilnosti i miru u regiji. Mnogo puta sam rekao da bismo trebali govoriti više o tome što nam je zajedničko, a ne o razlikama”, poručio je nuncij.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?