Žurni sastanak

Deficit ZZO-a HNŽ-a će uskoro doseći skoro 10 milijuna maraka

sastanak
18.07.2013.
u 16:21

Bez smanjenja potrošnje i mjera uštede, otkrivaju podaci, zdravstveni sustav bi mogao doživjeti krah, upozorio je Bošnjak

Rebalans Financijskog plana Zavoda nije dovoljan da se ove godine anulira već stvoreni deficit za prvih šest mjeseci, istaknuo je Rade Bošnjak, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije na žurnom sastanku s dr. Mladenenom Boškovićem, ministrom rada, zdravstva i socijalne skrbi HNŽ, dr. Zijadom Šetkom, predsjednikom Upravnog vijeća Zavoda i sa svim ravnateljima zdravstvenih ustanova održanom u direkciji Zavoda u Mostaru.

Naveo je da će deficit doseći skoro 10 milijuna maraka, što je, kako ocjenjuje, veliki manjak u Financijskom planu Zavoda za 2013. godinu. Sastanak je sazvan kao bi se pronašlo rješenje te kako bi se ministarstvo i menadžment zdravstvenih ustanova informirao o stanju financiranja zdravstva s ciljem spriječavanja urušavanja zdravstvenog sustava. Rade Bošnjak, direktor Zavoda upozorio je na ozbiljnost situacije skrećući pozornost na sve izvore financiranja koji se moraju uključiti u financiranje zdravstvenih ustanova, jer, u protivnome, dogodit će se nesagledive posljedice. Posebno je apelirao na racionalizaciju potrošnje.

- Moramo se uokviriti u realne mogućnosti i u skladu s tim ponašati. Sadašnju, naviknutu, razinu rashoda ne može pokrivati visina prihoda kakvu imamo. Bez smanjenja potrošnje i mjera uštede, otkrivaju podaci, zdravstveni sustav bi mogao doživjeti krah, upozorio je Bošnjak navodeći kako je rebalans proračuna neizbježan a Zavod će ga predložiti upravo kako bi se izbjegao najcrnji scenarij. Prema prijedlogu Rebalansa financijskog plana Zavoda za 2013. godinu svim zdravstvenim ustanovama smanjiti će se ugovorna mjesečna sredstava do razine predrebalansnog stanja iz 2012.godine. Naime, prihodi Zavoda u prvih šest mjeseci ove godine su 10 posto ispod prihoda iz prošle godine za isti period. Istodobno rashodi rastu po osnovi bolovanja preko 42 dana, liječenja izvan HNŽ-ova troška za lijekove na recept. Nepodnošljiva opterećenja za Zavod su otplate kredita namijenjenih za modernizaciji bolnica u HNŽ-u (Saudijski kredit, Korejski kredit i kredit Razvojne banke), kao i otplatu preostalih obroka za nabavu magnetne rezonance za Kliničku bolnicu Mostar s početkom primjene od 1. siječnja 2014. godine.

Zdravstveni sustav u ovoj Županiji konačno i definitivno treba razumijevanje i konkretno, razumno i odgovorno postupanje, temeljeno na Zakonu o zdravstvenom osiguranju, Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i drugim pozitivnim propisima, od svih onih koji donose odluke u ime i od interesa za zdravstvo. S time se složio i dr. Mladen Bošković koji rekao da Zavod ne može sam nositi teret te da treba pronaći najracionalnije rješenje kako se zdravstveni sustav ne bi doveo u bezazlenu situaciju. - Ako se nastavimo ležerno ponašati nećemo imati ni ovo što imamo. Ovo je naš sustav i svi skupa ga moramo sačuvati, za dobrobit nas i naših građana, kazao je Bošković. Zajednički stav sudionika sastanka je da se svi moraju uokviriti u realne mogućnosti i u skladu s tim ponašati.Na sastanku je istaknuto kako stabilnost i efikasanog sustav zdravstvenog osiguranja nema bez ušteda, posebno ne bez uključivanja ostalih izvora koji su se dužni financirati zdravstvo, posebice se tu misli na osnivače zdravstvenih ustanova.

To se prvenstveno misli na osnivače zdravstvenih ustanova poput Zavoda za javno zdravstvo, Centra za prevenciju ovisnosti, ali i na zakonske propise koji su jasno ddefinirali tko bi morao financirati vakcinaciju pučanstva kao i porodiljne dopuste, a što nije u nadležnosti Zavoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?