PROCES

Daviddi: BiH ove godine neće dobiti status kandidata za EU

eu, europska unija,
Patrick Pleul/PIXSELL
30.04.2012.
u 11:37

- Mislim da bi to bilo vrlo teško, ne zbog političkih razloga, nego čisto tehnički - rekao je Daviddi

Zamjenik šefa Izaslanstva EU i EUSR-a u BiH Renzo Daviddi rekao je kako je teško da će BiH do kraja godine postati kandidat za članstvo u EU.

\"Mislim da bi to bilo vrlo teško, ne zbog političkih razloga, nego čisto tehničkih. Još čekamo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da stupi na snagu. Onda imamo proceduru aplikacije. Tada će Vijeće EU uzeti aplikaciju u razmatranje i od Komisije EU tražiti mišljenje o stupnju spremnosti zemlje da postane kandidat. To će uzeti dosta vremena\'\', obrazložio je Daviddi.

On je izrazio nadu da će na sastanku političke šestorke kod predsjednika HDZ-a Dragana Čovića doći do dogovora u vezi sa slučajem \"Sejdić i Finci\", ističući kako smatra da je sada riječ \'\'tek o finom podešavanju tehničkih detalja\'\'. Daviddi je rekao da je način rada Izaslanstva EU i EUSR-a u BiH takav da puno odgovornosti prebace lokalnim institucijama i političkim akterima, te da ne žele nametati rješenja.

\"Kazne su nešto što postoji kao mogućnost. Ali, jasno je da mi ne želimo nametati rješenja. Želimo da dođemo bliže rješenjima na način da procesi idu preko lokalnih političara. To ništa ne može zamijeniti\'\', rekao je Daviddi za \'\'Nezavisne novine\'\'. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?