nakon 4.kongregacije

Datum konklave i dalje nepoznat, čekaju se još dvojica kardinala

vatikan
Reuters/PIXSELL
06.03.2013.
u 14:55

Na pitanje hoće li Sveta Stolica uputiti sućut zbog smrti Huga Chaveza, otac Lombardi je odgovorio kako za vrijeme upražnjene stolice nema tko potpisati takav brzojav, ali da će vjerojatno apostolski nuncij u toj zemlji znati kako postupiti

 – Kardinali ni na današnjoj četvrtoj kongregaciji nisu donijeli odluku o početku konklave. Dogovorili su da će se sutra imati dva sastanka, jedan ujutro i jedan poslije podne. Ima mnogo kardinala koji su se prijavili za govor, pa je određeno da svatko ima pravo govoriti po pet minuta. No, kada istekne tih pet minuta nitko neće prekidati govor kardinala, već je to ograničenje usvojeno kako bi ga se kardinali pridržavali i kako bi moglo što više njih iznijeti svoje mišljenje, objasnio je na današnjem brifingu šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Nedostaju još dva kardinala

Na, pitanje novinara da li odluka da se još ne odredi datum početka konklave i da se za sutra zakažu dvije kongregacije, Lombardi je kazao kako kardinali žele što više produbiti pitanja kako bi što spremniji došli na početak izbora novog pape. Danas je na kongregaciji bilo 113 kardinala izbornika. Nedostaju još dvojica kardinala od ukupnog broja kardinala mlađih od 80 godina koji mogu birati i biti izabrani za papu. Još nije stigao nadbiskup Varđave kardinal Kazimierz Nycz, koji će stići sutra, kada bi trebao stići i vijetnamski kardinal Jean-Baptiste Phạm Minh Mẫn. Dakle sutra bi trebalo na kongregacijama biti svih 115 kardinala i možda će tada glasovati o početku konklave. Inače, danas je na kongregaciji bilo ukupno 158 kardinala, dakle i 35 kardinala s više od 80 godina.

Današnju kongregaciju je dekan kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano započeo čestitkama rođendana kardinalima. Jučer je 80. rođendan proslavio njemački kardinal Walter Kasper i najstariji je među kardinalima izbornicima. Na konklavi mogu sudjelovati i kardinali koji su navršili 80 godina, ali samo poslije početka upražnjene stolice (sede vacante), dakle u ovom slučaju poslije 28. veljače, ali i prije početka konklave. Sodano je čestitao i 75. rođendan koji je danas navršio talijanski kardinal Francesco Coccopalmerio, te bolivijskom kardinalu Juliju Terrazasu Sandovalu koji sutra navršava 77 godina. Danas je govorilo 18 kardinala, koji su također obuhvatili teme kao što je Crkva u današnjem svijetu, evangelizacija, odnos Svete Stolice prema biskupijama i dikasterijima. Na pitanje da li prudužetak kongregacija na kojima se produbljuju sva pitanja znači i da bi se konklave trebale trajati kratko, Lombardi je odgovorio kako dobra priprema može, ali ne mora utjecati na dužinu trajanja izbora pape.

Nema tko uputiti brzojav sućuti zbog Chavezove smrti

Kardinali iz Sjeverne Amerike su do danas održavali svoje brifinge. Danas je njihov susret s novinarima poništen. Kardinali iz ni jedne zemlje nisu održavali svoje brifinge s novinarima. Postavilo se pitanje je li državno tajništvo ili netko drugi preporučio američkim kardinalima da više ne održavaju konferencije za novinare. Otac Lombardi je odgovorio kako priprema za konklavu nije bilo koja konferencija ili neki drugi sastanak kardinala koji se trebaju pripremiti za donošenje važne odluke. Vatikan preko Lombardija iznosi što se zbilo na kongregacijama, ali prema načelima da su sastanci tajni, odnosno i kardinali prisežu na šutnju. - Kardinalski zbor drži kako bi trebala biti određena rezerviranost o onome što se govori na kongregacijama i to što se više približava početak konklave -odgovorio je Lombardi.

Dakako da svako kardinal može činiti i tumačiti događanja kako želi, ali su, očito, premda to nije rečeno na taj način, ostali kardinali preporučili američkima da ne održavaju konferencije za novinare o sadržaju razgovora na kongregacijama. Priprema Sikstinske kapele za prihvat kardinala izbornika se nastavlja. Postavlja posebni pod kako bi cijela površina Sikstinske kapele bila na istoja razini, kao i dvije pećice. U jednoj će se paliti birački listići, a u drugoj će se ''proizvoditi“ bijeli ili crni dim, ovisno o rezultatu izbora. Na pitanje hoće li Sveta Stolica uputiti sućut zbog smrti venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza, otac Lombardi je odgovorio kako za vrijeme upražnjene stolice nema tko potpisati takav brzojav, ali da će vjerojatno apostolski nuncij u toj zemlji znati kako postupiti.

>>Kardinali još uvijek nisu odredili datum konklave

>> Sve o papinoj ostavci pročitajte u našem specijalu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije