Orašje

Današnja sloboda plaćena životima petorice mladića

Luka
Nada Koturić
24.07.2013.
u 10:06

Majke nikada ne zaboravlju tragične događaje i svake se godine polažu vijenci

Srpanj u rubnom naselju općine Orašje Oštroj Luki svake godine majkama i obiteljima poginulih budi iznova neizbrisive slike tragičnih događanja iz Domovinskoga rata. Lučani njeguju sjećanje na ta herojstva vitezova Posavine koji su položili živote na najtežem dijelu oraško-šamačke bojišnice - na legendarnim Galićima u Oštroj Luci.

Položeni vijenci

Na ovom području se branila, ne samo Oštra Luka, već i cijeli slobodni prostor oraško-domaljevačkoga kraja. - Uspjeli smo potisnuti neprijateljske snage koje su već bile dijelom ušle u Oštru Luku. Herojstvo i današnja sloboda plaćena je najskuplje - životima četvorice mladića iz Oštre Luke i jednog iz Tolise te 15 ranjenih bojovnika Hrvatskog vijeća obrane - kažu nam u Vijeću te oraške Mjesne zajednice. Danas je Oštra Luka s otprilike 2500 mještana i oko 800 domaćinstava većim dijelom izliječila ratne rane, ali one su još vidljive na licima ožalošćenih majki i očeva te na nedovršenoj obnovi oštećenih domova - doznajemo od Jose Đurčevića, predsjednika mjesnog odbora. - Slike sjećanja na dan uoči Ilina kada je selo zasuto tisućama granata ostaju trajno u mislima Oštrolučana - kazao je Joso Pejić, predsjednik Udruge razvojačenih branitelja ogranka Oštra Luka. S ponosom je Joso okupljene goste svečanosti prisjetio na nadljudska herojstva golobradih mladića iz Oštre Luke i Tolise koji se stali pred tenkove i spriječili daljnji pohod neprijatelja na slobodni teritorij.

U spomen na branitelje

U spomen na herojstva vitezova Posavine 19. srpnja, kao i na sve žrtve koje su položile život za obranu Bosanske Posavine održana je sveta misa zadužnica u župnoj crkvi Imena Marijina koju je predvodio župnik Bartol Lukić, dekan šamačkoga dekanata. Predstavnici udruga iz Domovinskoga rata, institucija izvršne i zakonodavne vlasti Posavske županije i općine Orašje, stranačka i izaslanstva gradova Kutine i Županje, ovom prigodom položili su vijence i zapalili svijeće uz spomen-obilježje podignuto u središtu Oštre Luke.

Svečanost je završena tradicionalnim malonogometnim turnirom na igralištu u Oštroj Luci, gdje se i nalazi sportski objekt NK “19. srpanj”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?