Orašje

Dan općine utemeljen na djelu branitelja

Orašje
24.10.2013.
u 11:09

Svečana akademija uz općinske vijećnike okupila je brojne goste iz RH, dužnosnike FBiH i BiH, PŽ-a i njezinih općina, predstavnike institucija i stranaka, udruga izniklih iz DR...

Općina Orašje obilježila je svoj Dan općine, prvi otkada je ta općina PŽ-a, sjedište izvršne županijske vlasti, postala prvi susjed i granica s Europskom unijom. Rođendan općine 23. listopada je inače datum upisan posebnim slovima u novijoj povijesti općine Orašje. Toga dana 1992., tijekom DR, postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile su okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođeno je i selo Kopanice. Srpska vojska pretrpjela je katastrofalne gubitke, doslovce bježeći s okupiranog teritorija i ostavljajući za sobom svoje ranjene i poginule vojnike. Nažalost, iza sebe ostavljali su i tragove svog barbarskog pohoda. Legendarna pobjeda oraških branitelja, odlukom OV Orašje, uzeta je za Dan općine Orašje jer je oslobađanjem te dvije mjesne zajednice zaokružen sadašnji teritorij općine Orašje. U spomen na poginule branitelje, vitezove Posavine, tradicionalno su u Vidovicama položeni vijenci i zapaljene svijeće. Služena je i sv. misa zadušnica koju je predvodio vlč. Marinko Filipović uz koncelebriranje posavskih svećenika. Vijence su brojna izaslanstva položila i uz spomen-obilježja.

Svečana akademija

Održana je i svečana sjednica OV Orašje. Svečana akademija uz općinske vijećnike okupila je brojne goste iz RH, dužnosnike FBiH i BiH, Posavske županije i njenih općina, predstavnike institucija i stranaka, udruga izniklih iz Domovinskoga rata, predstavnike vojske, Crkve. Prigoda je to bila čuti što je urađeno u protekloj i kakvi su planovi za iduće jednogodišnje razdoblje te posavske općine. Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica OV Orašje Jelena Martinović-Čolić rekavši da OV neće biti kamen spoticanja za ulaganja i ukazala na problem odlaska mladih iz sredine.

Poželjni za ulagače


Načelnik općine Đuro Topić kazao je da je godina bila teška i turbulentna, ali je probudio nadu da će iduće razdoblje biti puno bolje, osobito kroz sva ulaganja u kojim će općina biti dostojan partner. Istaknuo je uređenu infrastrukturu u zdravstvu i ukazao na značaj centra poduzetništva i poslovne zone. - Prioritet je da općina Orašje bude poželjna za ulagače, a naša je zadaća da ponudimo kvalitetne projekte. Poljoprivreda je naš prioritet i do sada je nedovoljno iskorišten i potican od viših razina, a na nama je da poljoprivrednu proizvodnju podignemo na višu razinu. Naši prioritetni ciljevi su dovršetak sportske dvorane i projekte rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, zatim dovršiti cestu Orašje - Matići i proces razminiranja privesti kraju - naglasio je načelnik Đuro Topić. Obratio se i predsjednik Vlade PŽ-a Marijan Oršolić. Pozdravne riječi uputio je izaslanik predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevande Nikola Lovrinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?