Naslovnica

Dan državnosti BiH opet se pretvorio u izgred

O obilježavanju Dana neovisnosti kao i drugih zajedničkih praznika u BiH se vode političke borbe. Zakonom na razini države nije uređena proslava nijednoga zajedničkog praznika.
02. ožujka 2010. u 12:13 8 komentara 52 prikaza
BiH

Svečana sjednica u parlamentu BiH u ponedjeljak u Sarajevu, u povodu proslave Dana neovisnosti BiH, pretvorila se u pravu političku aferu jer je predsjednik Zastupničkog doma Milorad Živković zatražio kažnjavanje uglavnom bošnjačkih uglednika koji su nasilno ušli u veliku dvoranu parlamenta, bez njegova odobrenja.

"Nasilan ulazak u veliku dvoranu parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije samo nedemokratski i divljački čin nego i kazneno djelo remećenja javnog reda i mira te neovlašten i nasilan upad u službene skupštinske prostorije. Nadležna tijela bit će pozvana da odgovorne za te radnje primjereno kazne", priopćeno je iz ureda predsjednika Zastupničkog doma Živkovića.

U priopćenju se dodaje da Živković nije izdao odobrenje za održavanje svečane akademije u velikoj dvorani u povodu 1. ožujka, koju je organizirao Forum parlamentaraca BiH 1990. koji su bili u prvom sazivu parlamenta BiH.

Zahtjevu te organizacije udovoljio je predsjednik Doma naroda Sulejman Tihić, a vrata skupštinske dvorane provalio je bivši zastupnik Ibran Mustafić, nakon čega je održana svečana sjednica. Zajedno sa zastupnicima iz 1990. svečanoj sjednici nazočili su i predsjedatelj Doma naroda Tihić te ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Dan neovisnosti BiH obilježavao se u ponedjeljak samo u Federaciji BiH, a za Republiku Srpsku i srpske predstavnike u vlasti to je bio redoviti radni dan.
Članovi predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić položili su cvijeće u povodu 18. obljetnice održavanja referenduma kojim se većina građana izjasnila za odcjepljenje BiH od Jugoslavije, a tada najveći broj Srba nije sudjelovao u izjašnjavanju.

Bosna i Hercegovina neovisna je postala 1. ožujka 1992., nakon što je organiziran referendum o odcjepljenju. O obilježavanju Dana neovisnosti kao i drugih zajedničkih praznika u BiH se vode političke borbe. Zakonom na razini države nije uređena proslava nijednoga zajedničkog praznika.

  • -obrisani-:

    Tajnice bila si i ostala Šampionka !

  • -obrisani-:

    Tajna,popravljas se sto se tice kvaliteta komentara,moj uticaj?Kad se koristis cinjenicama,sve je jasnije,i komentari bolji...

  • -obrisani-:

    Tajna... procitao sam tvoj dobar komentar... Tajna000 je napisao/la: *** deleted by admin ***