PRAZNIK

Dan državnosti BiH opet se pretvorio u izgred

BiH
02.03.2010.
u 12:13

O obilježavanju Dana neovisnosti kao i drugih zajedničkih praznika u BiH se vode političke borbe. Zakonom na razini države nije uređena proslava nijednoga zajedničkog praznika.

Svečana sjednica u parlamentu BiH u ponedjeljak u Sarajevu, u povodu proslave Dana neovisnosti BiH, pretvorila se u pravu političku aferu jer je predsjednik Zastupničkog doma Milorad Živković zatražio kažnjavanje uglavnom bošnjačkih uglednika koji su nasilno ušli u veliku dvoranu parlamenta, bez njegova odobrenja.

"Nasilan ulazak u veliku dvoranu parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije samo nedemokratski i divljački čin nego i kazneno djelo remećenja javnog reda i mira te neovlašten i nasilan upad u službene skupštinske prostorije. Nadležna tijela bit će pozvana da odgovorne za te radnje primjereno kazne", priopćeno je iz ureda predsjednika Zastupničkog doma Živkovića.

U priopćenju se dodaje da Živković nije izdao odobrenje za održavanje svečane akademije u velikoj dvorani u povodu 1. ožujka, koju je organizirao Forum parlamentaraca BiH 1990. koji su bili u prvom sazivu parlamenta BiH.

Zahtjevu te organizacije udovoljio je predsjednik Doma naroda Sulejman Tihić, a vrata skupštinske dvorane provalio je bivši zastupnik Ibran Mustafić, nakon čega je održana svečana sjednica. Zajedno sa zastupnicima iz 1990. svečanoj sjednici nazočili su i predsjedatelj Doma naroda Tihić te ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Dan neovisnosti BiH obilježavao se u ponedjeljak samo u Federaciji BiH, a za Republiku Srpsku i srpske predstavnike u vlasti to je bio redoviti radni dan.
Članovi predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić položili su cvijeće u povodu 18. obljetnice održavanja referenduma kojim se većina građana izjasnila za odcjepljenje BiH od Jugoslavije, a tada najveći broj Srba nije sudjelovao u izjašnjavanju.

Bosna i Hercegovina neovisna je postala 1. ožujka 1992., nakon što je organiziran referendum o odcjepljenju. O obilježavanju Dana neovisnosti kao i drugih zajedničkih praznika u BiH se vode političke borbe. Zakonom na razini države nije uređena proslava nijednoga zajedničkog praznika.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
18:53 02.03.2010.

Tajnice bila si i ostala Šampionka !

OB
-obrisani-
14:28 02.03.2010.

Tajna,popravljas se sto se tice kvaliteta komentara,moj uticaj?Kad se koristis cinjenicama,sve je jasnije,i komentari bolji...

OB
-obrisani-
13:37 02.03.2010.

Tajna... procitao sam tvoj dobar komentar... Tajna000 je napisao/la: *** deleted by admin ***

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?