probijanje leda

Dačić: Susret s Milanovićem bit će važan, ali ne i povijesni

'11.12.2012., Split - Premijer Zoran Milanovic odrzao predavanje na Pravnom fakultetu na temu Uloga Vlade RH u procesu prikljucivanja EU i usvajanje pravne stecevine EU. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/3
15.01.2013.
u 23:15

Milanović će potegnuti pitanje naših građana nestalih u ratu. U Europskoj komisiji zadovoljni susretom premijera kojemu, tvrde, oni nisu kumovali

U Beogradu, u Palači Srbija, u srijedu točno u podne sastat će se predsjednici hrvatske i srbijanske vlade Zoran Milanović i Ivica Dačić. Iako u Vladi inzistiraju na tomu da se ne radi o službenom, državničkom posjetu, nego o radnom sastanku dvojice premijera, sasvim je sigurno da će Milanović i Dačić dotaknuti i mnoge teške teme koje već dugo opterećuju odnose između službenog Zagreba i Beograda.

Nitko ne očekuje čudo

– Nemamo velikih očekivanja, ne mislimo da ćemo odmah sutra riješiti neko teško pitanje, ali je sigurno da ćemo otvoriti mnoge teme pa i problem nestalih hrvatskih državljana. To je, ponavljam, prvi susret hrvatskog i srpskog predsjednika vlade otkako je Milanović postao premijer i važno je da otvorimo komunikacijske kanale – rekla nam je jučer osoba koja će danas putovati s Milanovićem u Beograd.

Inače, uz Milanovića u Beograd putuju još samo njegov šef kabineta Tomislav Saucha, premijerov savjetnik za vanjsku politiku Mato Škrabalo, zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović i glasnogovornica Vlade Ivana Grljak. Kako doznajemo, osim Milanovićeva i Dačićeva razgovora u četiri oka, koji će trajati oko sat vremena, nitko iz naše delegacije pa ni Klisović neće se sastati sa svojim srpskim kolegom.

– Detaljni dogovor o nekom skorašnjem službenom hrvatsko-srpskom sastanku na vrhu nije nam sutra u planu, ali može se očekivati da će do takvog sastanka u razumnom vremenu ipak doći. Sutra ćemo najviše razgovarati o regionalnoj i gospodarskoj suradnji te perspektivama koje se otvaraju ulaskom Hrvatske u EU – kaže naš izvor. Slične poruke i slična očekivanja od sastanka ima i srbijanski premijer Ivica Dačić koji je beogradskim novinarima rekao da će sastanak s Milanovićem biti važan, ali ne i povijesni.

– Ne očekujem da to po zaključcima bude povijesni sastanak, već da ćemo se dogovoriti o daljnjoj suradnji i o svim pitanjima koja su nastala tijekom ratova. Nakon zahlađenja naših odnosa trebamo učiniti korake prema normalizaciji – rekao je Dačić jučer u Beogradu.

Diplomati EU u Bruxellesu pozdravljaju to što se hrvatski i srpski premijer sastaju. Dok su mnogi analitičari u Srbiji uvjereni da do susreta Milanovića i Dačića ne bi došlo bez intervencije Unije, naši izvori u Europskoj komisiji kažu: “Nikomu ne diktiramo s kime se treba susresti i gdje, ali uvijek potičemo svaki oblik suradnje među susjedima na zapadnom Balkanu”.

Stano: Dobro je razgovarati

– Uvijek je dobro razgovarati. Prirodno je i logično da dvije zemlje čiji su interesi toliko isprepleteni održavaju sastanke na svim razinama, uključujući i najvišu premijersku razinu. Europska komisija potiče zemlje u regiji na svaki korak koji može pridonijeti poboljšanju susjedskih odnosa i regionalnoj suradnji – kaže Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije za pitanje proširenja i odnosa sa susjedima EU.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije