Zapeli pregovori

Dačić i Thaçi nisu dogovorili ukidanje srpskih institucija

Ivica Dačić
Davor Javorović/PIXSELL
20.02.2013.
u 19:06

Iako su se u ove teške pregovore uključili i Amerikanci, nakon dva dana sastanaka nema nikakvog rješenja

Na svim dosadašnjim susretima premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaçi razgovarali su u Bruxellesu u formi “malih noćnih razgovora” – uvijek navečer i uvijek do ponoći ili kasnije.

Ovaj put, jučer i danas, razgovarali su u normalno doba dana, ali ovaj je put i tema dogovora bila preosjetljiva da bi se riješila u jednu večer ili noć. Ovaj put razgovarali su o sjeveru Kosova, odnosno ukidanju paralelnih srpskih institucija, što je dosad najveći zalogaj koji Dačić mora progurati otkako je u listopadu prošle godine počeo dijalog s kosovskim premijerom.

Dogovor ipak nisu postigli. Kako je novinarima nakon sastanka izjavio Hashim Thaçi, nisu se usuglasili o paralelnim strukturama na sjeveru Kosova pa se dijalog nastavlja 4. ožujka. Catherine Ashton priopćila je da su oba premijera ipak zadovoljna napretkom postignutim u razgovorima tijekom protekla dva dana. Prekjučer su razgovarali o sudu u sjevernoj Mitrovici, koji je pod patronatom misije EU Eulex, ali uopće ne funkcionira još od ožujka 2008. jer lokalni Srbi ne dopuštaju sucima i tužiteljima da uđu u zgradu suda. Nakon prekjučerašnjeg dijela razgovora ni Dačić ni Thaçi nisu davali izjave, a obojica su se odvojeno susrela i s Philipom Reekerom, visokim dužnosnikom američkog State Departmenta zaduženim za Balkan.

>>Jahjaga Srbima: Neovisnost Kosova je i vaša neovisnost

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?