Plaće

Da nije Srbije, BiH bi po plaćama bila posljednja

Novac
14.12.2012.
u 09:36

Nakon što su godinama rasle, slijedi razdoblje stagnacije, posljednjih mjeseci počele su padati

Prošla su vremena kada su plaće u Bosni i Hercegovini godišnje u prosjeku rasle desetak i više posto. Posljednjih godina, daleko brže od plaća rastu cijene, a tijekom posljednjih mjeseci, plaće su počele i opadati, za razliku od cijena.

Padaju plaće

Za treći kvartal 2012. godine prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenome, kao pravnim osobama, u BiH iznosila je 823 KM, a u drugom kvartalu 2012. godine iznosila je 827 KM, što pokazuje da je prosječna isplaćena neto-plaća u trećem kvartalu 2012. nominalno niža za 0,4 posto u odnosu na drugi kvartal 2012. godine. Stalno smanjenje plaća mjera je za kojom poseže najveći broj poslodavaca u Bosni i Hercegovini suočenoj sa sve većom gospodarskom krizom, proistječe iz podataka koje prikuplja Agencija za statistiku BiH. Tijekom rujna je, u usporedbi s kolovozom, smanjenje plaća zabilježeno u 12 od 15 analiziranih proizvodnih i neproizvodnih djelatnosti u BiH, a dosegnulo je iznos do 67 konvertibilnih maraka (oko 34 eura). Prosječna plaća u rujnu je iznosila 813 KM (oko 415 eura), dok je u kolovozu bila 830 KM (424 eura). Plaće su smanjene zaposlenima u poljoprivredi, šumarstvu, rudarstvu, ali i u financijskom posredovanju i zdravstvu. Smanjenja plaća bili su pošteđeni rijetki, poput zaposlenih u ribarstvu kojima su primanja u rujnu bila za 11 KM (5,6 eura) veća nego u kolovozu.

Stanje u regiji

Stanje nije sjajno ni u svijetu, posebice u regiji. Dakako, uspoređivati se s Europskom unijom još je još iznimno rano. S godišnjom bruto-plaćom od 9072 eura(17.745 KM), stanovnici Bosne i Hercegovine su daleko ispod EU prosjeka, čije su prosječne godišnje bruto-plaće gotovo 30.000 eura, toliko prosječan Bosanac ili Hercegovac naplate za 3 godine i četiri mjeseca. Usporedbe radi, Luksemburžanin za dva mjeseca zaradi bh. prosječnu godišnju plaću. Usporedba s regijom nešto je povoljnija. Tu, zahvaljujući Srbiji, nismo na posljednjem mjestu. Doduše, plaća Hrvata je za skoro četrdeset posto veća od plaće bh. građanina, ali zato je prosječna plaća Hercegovca ili Bosanca za 27 posto veća od plaće Srbina.

Prosjek često vara, plaće u BiH razlikuju se po mnogo osnova. One se razlikuju od entiteta do entiteta, ali i od županije do županije, pa i po općinama. Naravno, visina primanja zavisi i od branše, tvrtke, radnog mjesta i tako redom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?