dokumentarni film

Da je britanski časnik na mjestu Gotovine, ta bi optužnica pala

'kartonski_omot cd kosuljica-CMYK'
'priprema'
31.07.2012.
u 08:00

Mishka Gora: 
Oluja je izvedena profesionalno i u svakoj bi zemlji takvi generali bili heroji

U Večernjakovu prvom dokumentarnom filmu "Udružena nepravda", koji možete kupiti od subote, 4. kolovoza, uz primjerak svojih dnevnih novina, donosimo priču o sudskom procesu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, o radu Haaškog suda za bivšu Jugoslaviju, posljedicama prvostupanjske presude hrvatskim generalima i kvalifikacije "udružen zločinački pothvat" koja ima implikacija na cijeli hrvatski narod. Tematski su glavne okosnica filma australska humanitarna djelatnica i povjesničarka Mishka Gora, koja svojim kolumnama i člancima vrlo oštro ali argumentirano proziva rad Haaškog suda, istražitelja i sudaca, za koje otkriva i nemoralnost u profesionalnom radu, te britanski, australski i američki sugovornici, kao i naši ljudi, profesor Neven Sesardić sa sveučilišta u Hong Kongu i glumac Goran Višnjić.

Misle da su svi isti

Svi sugovornici iz vlastitog iskustva, godinama prateći rad Haaškog tribunala, zaključuju da je suđenje generalima pokazalo i niz manjkavosti ad hoc sudova, a da za presudu nije bilo dovoljno utvrđenih i pravno relevantnih dokaza.

"Mislila sam da više nikada nećemo doživjeti logor u Europi, da je vrijeme holokausta završilo s razdobljem Drugog svjetskog rata i stoga sam bila šokirana vidjevši što se događa bošnjačkom i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Operacija Oluja profesionalno je izvedena vojna akcija i svaka bi nacija bila ponosna da su njeni generali uspješno završili svoj zadatak. Oni bi u svakoj zemlji bili heroji", poručila je u filmu Mishka Gora, povjesničarka i humanitarna djelatnica iz Tasmanije.

Robin Harris, povjesničar i bivši savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher, tvrdi da je "paradoks to što su haaške optužnice bile usmjerene prema izjednačavanju krivnje između agresora i žrtve".

"Smatram da je to bilo pogrešno i da svi narodi koji su počinili velike zločine poput Nijemaca, Japanaca i drugih moraju biti posramljeni i ispaštati zbog svojih grijeha. To moraju osjetiti i svi oni u srpskom narodu koji su podržavali zločine", poručio je Harris.

Goran Višnjić, najslavniji hrvatski glumac u Americi, u filmu prvi put otvoreno govori o svojim dojmovima tijekom boravka u sudnici Haaškog suda gdje je pratio žalbeni proces generalima Gotovini i Markaču.

"Kad slušate tužiteljstvo i suce, imate osjećaj da misle kako su svi isti i da ih treba kazniti kao malu djecu. Ja znam da generali nisu krivi i to ću uvijek ponavljati svima koji budu htjeli čuti moje mišljenje", naglasio je Višnjić.

Pogreške se mogu ispraviti

Profesor Neven Sesardić otkrio je u filmu "Udružena nepravda" motiv zbog kojeg se posvetio čitanju presude i proučavanju rada Sud u Haagu.

"Nisam mogao prihvatiti činjenicu da neki novinari i političari mogu prihvatiti prvostupanjsku presudu kao pravovaljanu i ispravnu jer, kad sam je strpljivo pročitao, shvatio sam da u njoj nema nikakve pravde." Britanski novinar Brian Gallagher, gostujući u našem filmu, poručuje da bi, u slučaju da je britanski vojnik ili časnik optužen poput Gotovine, u Engleskoj svi mediji pisali protiv suđenja te bi se optužnica morala odbaciti.

On tvrdi da su hrvatski mediji i političari trebali biti glasniji u promicanju istine o oslobodilačkoj vojnoj akciji Oluja i pozitivnoj ulozi generala Gotovine, za kojeg Haag nije dokazao da je počinio ni jedan zločin.

Nakon što pogledate dokumentarni film Večernjeg lista "Udružena nepravda", saznat ćete više o radu Haaškog suda i pogreškama koje bi mogle biti ispravljene u drugostupanjskoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 2

KR
krtica
18:53 31.07.2012.

Oluja je izvedena profesionalno i u svakoj bi zemlji takvi generali bili heroji. traktorijadaaaaaaaaaaa

BU
Buranglez
22:36 01.08.2012.

može pričat sta god ko hoće OLUJA je bila uistinu oluja i časna pobjeda hrvatske vojske i hvo-a

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije