Akcija Kalem

Čuvari i radnici krali čak 77 tona bakra godišnje

Kapis
20.12.2012.
u 10:33

U pitanje dovedeno 168 radnih mjesta u Tvornici kablova u Tomislavgradu

Policija je u akciji „Kalem“ na području Tomislavgrada, a u suradnji s menadžmentom Tvornice kablova „Kapis“ i zaštitarskom tvrtkom Soko Security, razotkrila dobro organiziranu 6-članu skupinu koja je tri godine krala bakarnu žicu iz ove tvornice. Samo u ovoj godini otuđili su 77 tona bakra, čija je nabavna cijena 12,71 KM po kilogramu.

Najveća šteta

Riječ je o najvećoj materijalnoj šteti koja je nanesena jednom gospodarskom subjektu u HB županiji, kazao je na konferenciji za novinare u Livnu Husein Bukvić, načelnik Odjela krim-policije MUP-a te dodao:

„Samo za ove godine je otuđeno oko milijun maraka vrijednosti bakra, a u posljednje 2-3 godine cifra prelazi 3 milijuna maraka, tako da je i opstojnost tvornice bila dovedena u pitanje, odnosno sudbina 164 zaposlenika. “Kradljivcima se stalo u kraj zahvaljujući čovjeku koji se na dužnosti direktora nalazi tek tri i pol mjeseca, ali je vrlo brzo shvatio kako se krađe događaju za jedinog dana u tjednu kada se ne vrši proizvodnja, te zatražio pomoć policije. Dragana Stipića, direktora Kapisa žalosti činjenica da su tvornicu potkradali oni koji su od nje živjeli:

„Suradnja naših zaposlenika i zaštitarske agencije dovela je do toga da jednostavno dosadašnje uprave nisu mogle doći do konkretnih saznanja zbog čega nastaju manjkovi u proizvodnji. Zahvalan sam policiji, ali i zaštitarskoj tvrtki „Soko“ koja je bezrezervno pomogla.“

Tajnost akcije

- Dobro izvedenoj i u tajnosti organiziranoj akciji na mjestu događaja je pri samoj krađi uhićeno šest osoba, tri zaposlenika i tri zaštitara, a naknadno je uhićen i otkupljivač, kazao nam je Marijan Grgić, načelnik Odjela općeg kriminaliteta Uprave policije te dodao da je riječ o Tomislavu Begiću - zvanom Toni (37) iz Posušja. Kroz ranije napravljeni otvor u ogradi poduzeća „Kapis“ uhićeni radnici, Milan Pranjić (49) i Ivica Bokanović (20), ulazili su u tvornički krug i uz pomoć osiguranja zaštitara Marina Gudelja (24), Vjekoslava Matića (25) i Marka Papića (23), kaleme s bakarnom žicom pomoću sajle prebacivali u dvorište kuće „Kapisova“ umirovljenika Ante Serdarušić (57), svi iz Tomislavgrada, dok je robu preuzimao već spomenuti Posušak.

U MUP-u ističu kako istraga još nije dovršena jer pretpostavljaju da je u ovaj ‘posao’ umiješan i još veći broj osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije