RETROSPEKTIVA

Čudna je sudbina mojih radova, mnoge je pomeo ratni vihor

Florijan
17.01.2013.
u 11:59

Mićković je rođen u Mostaru 1935., a na ALU u Zagrebu diplomirao je 1962.

Pedeset godina bavljenja umjetničkim radom najveći živući mostarski kipar Florijan Mićković (78), obilježit će retrospektivnom izložbom u Klubu/Galeriji Aluminij. Izložba će biti otvorena večeras u 19 sati, a otvorenom će je proglasiti povjesničar umjetnosti Anđelko Zelenika koji je davne 1962. godine, u tadašnjem Klubu prosvjetnih radnika otvorio prvu Mićkovićevu samostalnu izložbu.

Augustinčićev učenik

- Posebno mi je drago što će mi i ovoga puta na otvorenju izložbe govoriti Anđelko Zelenika koji dobro poznaje moj likovni opus - kaže Mićković koji je bio učenik slavnog Antuna Augustinčića i plejade velikana učenika najvećeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Na Akademiji mu je pozirao i slavni svjetski šahovski prvak Robert Bobby Fisher.

Čudna je sudbina kiparovih radova. Sve do jučer Mićković je u potrazi za svojim bistama obilazio hercegovačka mjesta kako bi ih što više prikupio za ovu izložbu. Njegovi narodni heroji, sveci, raspela, političari i uglednici krasili su mnoge škole, crkve, samostane, parkove i ulice. Većinu je pomeo ratni vihor i nećemo ih imati prigodu vidjeti, osim na crno-bijelim fotografijama u ratu srušenog mu ateljea što je zauvijek ovjekovječio pokojni forograf Ćiril Ćiro Raič. Od mnogobrojnih bisti na izložbi ćemo moći vidjeti političara Džemala Bijedića, travara Radu Marušića, pjesnike Silvija Strahimira Kranjčevića i Hamzu Humu, liječnike Antu Jamnicog i Safeta Mujića, umjetnike poput Milivoja Uzelca i brojne druge.

- Ispred škole u Čitluku koja je nosila ime Ivana Krndelja stajala je njegova bista koju sam ja radio. Isto je bilo i sa školom Džemala Bijedića u Sovićima kod Gruda ispred koje je stajala bista koju ćete imati priliku vidjeti na ovoj izložbi. Kad sam je radio u mome ateljeu bila su prisutna njegova djeca i jako im se svidio moj rad.

Plejada ‘ranjenika’

Neke su biste tragom nestale, puno je njih ‘ranjeno’ i oštećeno. Dr. Ante Jamnicki ničim izazvan probušen je metkom na dva mjesta. Pronašao sam ga na smetlištu. Plaketa Silvija Strahimira Kranjčevića koja se nalazila na zgradi Muzičke škole na Musali gdje je on i predavao izbušena je mecima. Slična sudbina zadesila je i slikara europskog ranga Milivoja Uzelca. Tako da će biti dosta ranjenika na ovoj izložbi - dodaje Florijan. Osim realizma Mićkovićev umjetnički put razvijao se i prema apstraktnom slikarstvu tako da ćemo iz te kasnije faze djelovanja vidjeti dosta radova, poglavito onih u drvetu.

- U jednoj fazi stvaralaštva napravio sam odmak i ušao u fazu apstrakcije. Nije to bila totalna apstrakcija. Likovni kritičari tvrdili su da sam ušao u bit drveta. Drvo je živ organizam i traži da ga se poštuje. Tu je veoma bitno pratiti godove kako bi se izrazila snaga drveta. Meni su obje faze drage jer sam u radove unosio dosta lirskog trenutka. Radio sam dosta u kamenu. Godinu dana sam radio crkvu sv. Petra i 
Pavla, a kompoziciju pastira sa stadom koja se nalazi na Mostarskom blatu radio sam u mramoru iz Prilepa, jako tvrdom materijalu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?