predsjednička utrka

Crveni napad na Sarkozyja. Raste popularnost i Marine Le Pen

\'France\'s President Nicolas Sarkozy (L) and his wife Carla Bruni-Sarkozy attend a Christmas party at the Elysee Palace in Paris December 14, 2011.   REUTERS/Eric Feferberg/Pool (FRANCE - Tags: POLIT
Reuters/PIXSELL
24.02.2012.
u 08:00

Iako je Francuzima dojadio razmetljivi Sarkozy, Hollande im se sve manje sviđa jer mnogi smatraju da, iako je socijalist, nije dovoljno lijevo orijentiran

Manje od dva mjeseca Francuze dijeli od predsjedničkih izbora, a zna se samo da se ništa ne zna! Iako su ankete socijalističkom kandidatu Françoisu Hollandu prije samo nekoliko tjedana davale enormnu prednost od 16 posto pred sadašnjim predsjednikom Sarkozyjem, dvojica glavnih takmaca danas su gotovo izjednačena, i u posljednji krug predizbornih okršaja ulaze s gotovo izjednačenim šansama za pobjedu.

Radnici donose pobjedu

– Nove ankete pokazuju da bi Sarkozyju danas svoj glas dalo 27 posto birača dok bi Hollande mogao računati samo na jedan posto birača više, što je zanemariva razlika. Iako je Francuzima dojadio razmetljivi Sarkozy, Hollande im se sve manje sviđa jer mnogi smatraju da, iako je socijalist, nije dovoljno lijevo orijentiran – kaže francuski politički analitičar Bruno Jeanbart. Očito je da su svi kandidati shvatili da do pobjede na biralištima mogu doći samo uz glasove srednjeg staleža i radnika koji, pritisnuti recesijom, sve teže žive. Upravo je zbog toga i sadašnji predsjednik Sarkozy počeo mijenjati svoju predizbornu strategiju, u što su se uključili i članovi njegove obitelji poput njegove supruge Carle Bruni. Zamamna prva dama Francuske donedavno nije izlazila iz pripijenih, elegantnih haljina razvikanih francuskih dizajnera, kreacija koje stoje pravo malo bogatstvo nedostižno prosječnom francuskom građaninu, no sada je i njezin stil odijevanja promijenjen. Carla danas ne izlazi iz širokih pulovera i komotnih hlača kakve nosi većina Francuskinja.

Bardotova za desnicu

– Ovo je plitak pokušaj zbližavanja s ljudima, pokušaj prikazivanja čovjekom iz naroda, ali ipak nosi neke rezultate. Samo će na tome Sarkozy dobiti postotak ili dva – kaže Jeanbart. Iako analitičari kao glavne takmace za petogodišnji mandat u Elizejskoj palači vide Sarkozyja i Hollanda, sve više glasova dobiva i ultradesna kandidatkinja Marine Le Pen, koja još nije skupila ni 500 glasova podrške lokalnih dužnosnika, što joj je nužno za kandidaturu. Uz nju je stala i legendarna Brigitte Bardot.

– Le Penova se jedina brine o životinjama i ima moju podršku – kaže Bardot.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?