Brutalnost u školama ne jenjava

Zeničkoga tinejdžera roditelji ne 
šalju u školu zbog vršnjačkoga nasilja

18.02.2018.
u 09:44

Vršnjačko nasilje u školama na području Zenice ne jenjava. Posljednji slučaj iz područne škole “Ahmed Muradbegović”, u mjestu Lokvine kod Zenice, natjerao je roditelje da 14-godišnjeg dječaka B. S. više ne šalju u školu. Višegodišnje fizičko i psihičko zlostavljanje prijavljeno je policiji, a roditelji već 15 dana čekaju dozvolu resornog ministarstva za promjenu škole.

Majka 14-godišnjaka u razgovoru za Klix.ba izjavila je kako više ne mogu gledati da njihovo dijete zlostavljaju u školi, a nastavnica i ravnatelj ništa ne čine.

Sve je počelo s prvim danom školovanja kada su vršnjaci njezina sina izbacivali iz reda i slali na posljednje mjesto prilikom ulaska u učionicu. Iako su tada mislili da je riječ o bezopasnom naguravanju, problemi su postajali sve ozbiljniji.

- Naše dijete je iz godine u godinu bilo žrtva vršnjačkoga nasilja, i psihičkog i fizičkog. Razgovarala sam s roditeljima djece koja su ga zlostavljala jer su to moji susjedi, pa i s nastavnicom, ali ništa nije urodilo plodom, zbog čega sam svoje dijete slala u školu kada bi svi već ušli u učionicu. Svaki dan je kasnio na nastavu kako ga nitko ne bi udarao jer s roditeljima nisam mogla dogovoriti da to zlostavljanje prestane - govori majka.

Najveći problemi su nastajali prilikom smjene nastavnika vjeronauka ili engleskog, kada bi 14-godišnjaka zlostavljali i uništavali mu školski pribor. U 4. razredu skupina dječaka ga je udarala, a od ravnatelja su tražili da ih za kaznu na 15 dana premjesti u drugu školu. Ako bi se problem ponovio, tražili bi premještanje na mjesec dana, a ako bi se zlostavljanje i nakon toga nastavilo, tražili su stalno premještanje iz škole.

- Tada su nam rekli kako će se to riješiti, a mi, kao roditelji, popustili smo i povjerovali da se to više neće dogoditi.

Međutim, svake godine su bila po dva incidenta, a sada, u 7. razredu, na satima su mu počeli prijetiti da će ga ubiti i udaviti. Uvijek je u pitanju ista skupina dječaka, skrenula sam pozornost na to nastavnici koja je rekla kako ni moje dijete nije previše dobro te da i ono izaziva, ali prijetnje da će vas netko ubiti nisu u rangu izazivanja - dodala je majka.

Dječak je, prema riječima majke, počeo govoriti kako će se ubiti, da mu se ne živi, kako ga svakodnevno maltretiraju i da uopće više ne želi ići u školi.

- Nastavnica je bila potpuno nezainteresirana za taj problem. Otišla sam i sama razgovarala s djecom. Samo nekoliko dana nakon toga skupina dječaka ga je uhvatila iza škole.

Dvojica su ga prislonila uza zid, a treći je čuvao stražu. Pustili su ga samo nakon prijetnji te, kada je pomislio da se izvukao od udaraca, dvojica su mu prišla sleđa i udarala ga u glavu, uslijed čega mu je pukao i aparatić u ustima - objašnjava majka te dodaje kako su tada informirali i MUP ZDŽ-a.

Obavili su i razgovore s ravnateljem škole koji im je rekao kako po zakonu ne može prebaciti problematičnu djecu u drugu školu. Objasnio je kako moraju šest puta napraviti neki problem kako bi došlo do premještanja.

- Ravnatelj je rekao kako ne zna što učiniti. Sve je to opravdavao time kako nema pisani trag, a iako smo prijavljivali sve nastavnici, ona je to skrivala te smo odlučili tužiti i ravnatelja i nastavnicu - izjavila je majka.

Dodala je kako želi sigurnost svog djeteta u školi i da ga po dolasku kući pita za ocjene, a ne jesu li ga istukli. Objašnjava kako problematična djeca ne prave problem samo njezinu sinu već i drugoj djeci, ali da nitko nije odgovarao niti poduzeo konkretne korake na sprečavanju vršnjačkoga nasilja.

- Rekli su nam da nemaju načina na koji bi spriječili tu djecu i da izdržimo do 9. razreda.

Moj muž je tada zaprijetio nastavnici, policija je došla i to je sve dokumentirala. Ponovno nakon toga moje dijete su izudarali i tada sam rekla kako moj sin ni pod koju cijenu neće u tu školu više ući. Prije dva tjedna pisali smo nadležnom ministarstvu, a u pismu smo tražili premještanje našeg djeteta u drugu školu i već 15 dana nismo dobili nikakav odgovor. U drugoj školi su nam rekli kako bi rado primili naše dijete jer je mirno i pametno, ali da im je potrebno pisano dopuštenje Ministarstva. Sada iz Ministarstva navodno čekaju i odgovor ravnatelja škole kako bi nam odgovorili što učiniti - govori majka i dodaje:

- Nastavit ćemo čekati odgovor Ministarstva. Na kraju ću ja biti kriva jer moje dijete nije išlo 15 dana u školu, a ne Ministarstvo koje nam cijelo vrijeme nije dostavilo odgovor. Lekcije se skupljaju, ali, kako god, ja svoje dijete ne želim slati u školu i po povratku iz škole ga pitati je li ga netko udarao - zaključila je majka u razgovoru za Klix.ba.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zeničko-dobojske županije Mensur Sinanović je izjavio kako je po zahtjevu roditelja Ministarstvo poduzelo sve mjere koje su propisane zakonom te da je nakon prijema izjava od roditelja i ravnatelja škole odlučilo izdati dozvolu za premještanje dječaka u drugu školu u koju roditelji odluče da žele slati svoje dijete.

Daljnji postupak o tom slučaju roditelji će nastaviti, kako su izjavili u tekstu, kroz tužbe prema nastavnici i ravnatelju škole.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije