28 godina od zločina

Zbog ratnog zločina u Foči uhićene dvije osobe

foča
16.12.2020.
u 11:05

Po nalogu Tužiteljstva BiH lišena su slobode dvojica osumnjičenih za ratni zločin protiv čovječnosti na području Foče 1992. godine.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela ubojstva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u ljeto 1992. godine.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, na području Foče, lišili su slobode osumnjičene:

-Novović Spomenko, rođen 1966. godine u Foči

-Pjano Borislav, rođen 1968. godine u Foči, zaposlen kao aktivni policijski djelatnik MUP-a RS, Foča.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i terete se da su u vrijeme širokog i sustavnog napada VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

Osumnjičeni Novović, tereti se da je, u ljeto 1992. godine, došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo 5 osoba, uglavnom staraca i starica rođenih oko 1920. godine, koje je osobno usmrtio uporabom hladnog oružja, te zapalio kuću zajedno s leševima ubijenih civila.

Također, osumnjičeni Novović tereti se da je sudjelovao u ubojstvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i nečovječnom postupanju prema dva civila.

Osumnjičeni Pjano tereti se da je, osobno i izravno, zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i malodobnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući, ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno s tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritorij pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova.

Nadalje, osumnjičeni Pjano se tereti za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Osumnjičeni se terete da su počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužitelju, tužitelj će ispitati osumnjičene te donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije