Akcija UNO BiH

Zaplijenjene Milka čokolade u vrijednosti od 35.000 KM

09.10.2022.
u 18:12

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje proveli su dvije akcije na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Zenice te su pri tome zaplijenili duhan, ali i prehrambene proizvode.

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva "AKCIZA 22" na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo oduzeli su veću količinu duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni trošarinskim markicama UNO.

Također, na području Sarajevske i Zeničko-dobojske županije privremeno su oduzeti prehrambeni prozvodi. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 160.000 KM.

Operativnim radom na tereni i izvršenim analizama službenici UNO došli su do saznanja i informacija da se određeni broj osoba na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo bave nelegalnim prometovanjem trošarinskih proizvoda.

Provodeći aktivnosti na terenu izvršeni su pretresi na tri lokacije, a od 17 fizičkih osoba privremeno je oduzeto 254,5 kilograma sitno rezanog duhana, 11.679 paklica cigareta i 1.255 paklica ručno motanih cigareta, prenosi Klix.

Ovi proizvodi nisu bili obilježeni trošarinskim markicama UNO i za iste nije postojala vjerodostojna dokumentacija o porijeklu robe. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 125.000 KM. Aktivnosti na terenu su provedene u suradnji sa Tužiteljstvom BiH i prema naredbama Suda BiH.

Protiv osumnjičenih osoba bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo Nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda, iz člana 210 Kaznenog zakona BiH.

Također, u sklopu ranije planiranih aktivnosti ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Sarajevo, na lokalitetu Sarajevskske i Zeničko-dobojske županije proveli su aktivnost u cilju sprečavanja nelegalnog prometa roba stranog porijekla bez vjerodostojne dokumentacije.

Provjerom ikontrolom četiri poslovna subjekta službenici UNO su pronašli i privremeno oduzeli prehrambene proizvode čokolade "Milka" ukupne tržišne vrijednosti 35.000 KM. U skladu s važećim zakonskim propisima protiv četiri osobe bit će pokrenuti prekršajni postupci kod mjesno nadležnog suda.

Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana koje je doniralo Veleposlanstvo SAD-a putem Programa EXBS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?