Procjena prijetnje organiziranog kriminala

Zabrinjavajući rast gotovo svih kriminalnih aktivnosti u BiH

sarajevska policija
27.08.2022.
u 11:07

Kao najznačajnije kriminalne prijetnje identificirane su trgovina drogom, krijumčarenje ljudi, gospodarski kriminal...

Utvrđen je pad određenih kriminalnih aktivnosti kao što je to slučaj s imovinskim kriminalom, krijumčarenjem ljudi i trgovinom ljudima, ali je evidentan i zabrinjavajući rast gotovo svih drugih kriminalnih aktivnosti koje je pratio i rast broja evidentiranih organiziranih kriminalnih grupa.

Ovo je navedeno u dokumentu pod nazivom "Procjena prijetnje organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini 2021." koji je usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Istodobno je Vijeće ministara BiH zadužilo Radnu skupinu za izradu strategije za borbu protiv organiziranog kriminala u BiH da u roku od 90 dana dostavi prijedlog ove strategije, pišu Nezavisne novine.

- Kao najznačajnije kriminalne prijetnje Radna skupina identificirala je trgovinu drogom, krijumčarenje ljudi, gospodarski kriminal, korupciju, trgovinu oružjem, računalni kriminal, trgovinu ljudima i imovinski kriminal.

Konstatirano je da u Bosni i Hercegovini postoji značajan broj organiziranih kriminalnih grupa koje su vrlo dobro umrežene i čija je suradnja uglavnom fluidna. Analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da veći broj organiziranih kriminalnih grupa svoje aktivnosti realizira samo na području Bosne i Hercegovine. S druge strane, na prostoru Bosne i Hercegovine djeluju i organizirane kriminalne grupe s područja Balkana i šire. One u BiH imaju svoje ogranke preko kojih realiziraju brojne kriminalne aktivnosti - priopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara je na sjednici odobrilo objavljivanje sažetka procjene prijetnje na internetskoj stranici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije