EUROPOL OTKRIO DETALJE

Velika akcija u Europi: Uhićeno 566 osoba, sudjelovalo 26 zemalja, među njima i BiH

europol
Europol
30.11.2023.
u 17:13

Zajednički akcijski dani EMPACT-a uključivali su pojačane provjere na vanjskim granicama EU-a i posebne operacije u uključenim zemljama

Između 13. i 18. studenoga 2023., tijela za provedbu zakona diljem Europe udružila su se u borbi protiv trgovine vatrenim oružjem, trgovine drogom, krijumčarenja migranata i trgovine ljudima te visokorizičnih kriminalnih mreža tijekom Zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a za jugoistočnu Europu (EMPACT JAD SEE). Ukupno je 26 zemalja diljem Europe, uz potporu Europola, Eurojusta, Frontexa, INTERPOL-a i brojnih međunarodnih struktura, sudjelovalo u ovim koordiniranim operativnim aktivnostima, izvijestio je Europol

Španjolska je koordinirala operativne aktivnosti, dok je Europol koordinirao razmjenu operativnih informacija između uključenih strana. Zajednički akcijski dani EMPACT-a uključivali su pojačane provjere na vanjskim granicama EU-a i posebne operacije u uključenim zemljama. Pristup vođen obavještajnim podacima i prekogranična operativna koordinacija uključivali su zajedničke napore više od 22.000 službenika iz nadležnih tijela. Operacija je koordinirana iz međunarodnog koordinacijskog središta uspostavljenog u Skoplju.

Razmjena informacija dovela je do otvaranja 121 novog slučaja protiv kriminalnih mreža. Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija i podržavao operativnu koordinaciju. Također, navodi kako je rasporedio stručnjake na terenu kako bi operativcima na terenu pružili analitičku podršku u stvarnom vremenu. Frontex je na vanjske granice rasporedio stručnjake i opremu.

 

Europol je sažeo i globalne rezultate: 

  • Uključeno 22.488 službenika 
  • Pokrenute su 163 istrage
  • Provjereno je ukupno 288.774 subjekata (215.273 osoba, 67.277 vozila, 5225 poštanskih paketa, pretreseno je 999 objekata)
  • Otkriveno 2229 ilegalnih unosa
  • 566 uhićenja (218 u vezi s krijumčarenjem migranata, 186 u vezi s trgovinom drogom, 69 u vezi s trgovinom vatrenim oružjem, 89 u vezi s drugim kaznenim djelima)
  • Identificirano 114 krivotvorenih dokumenata
  • Zapljene uključuju 310 komada oružja, 20.206 komada streljiva i gotovo tonu droge
  • Tijekom operativne faze, uspostavljeno je i cyber patroliranje. Cyber ​​patroliranje usredotočeno je na praćenje i istražne aktivnosti na različitim web stranicama, forumima i tržištima, kao i na aplikacije za slanje poruka i društvene mreže. Tijekom aktivnosti kibernetičkog patroliranja, istražitelji su identificirali 120 meta povezanih s trgovinom vatrenim oružjem.

Države članice EU, koje su sudjelovale u akcijama, su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Švedska. Od zemalja koje nisu članice EU sudjelovale su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?