pješaci najranjivija skupina

Uporaba mobitela među glavnim razlozima stradanja pješaka

26.03.2019.
u 19:00

“‘Pokosio’ pješaka vozilom pa pobjegao”, “Preminuo pješak nakon što ga je udario automobil”, “Nakon udara smrtno stradao pješak...”, samo su neki od naslova koje smo posljednje vrijeme mogli čitati u medijima diljem BiH. To je na neki način pokazatelj koliko su pješaci žrtve nesavjesnih vozača, no s druge strane ni pješaci nisu u potpunosti oslobođeni odgovornosti. Jedini način da se smanji broj stradalih pješaka jest da se svi sudionici u prometu podjednako pridržavaju prometnih pravila.

Pojačane akcije

Upravo da bi se smanjio broj stradalih pješaka, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske od jučer na području cijelog entiteta obavljaju pojačane kontrole prometa s posebnim naglaskom na kretanje pješaka i upotrebu mobilnoga telefona u prometu u cilju smanjenja broja prometnih nesreća i posljedica za građane.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske naveli su kako su ove godine poginula četiri pješaka na cestama, među kojima je i jedno dijete, te da je čak 19 pješaka teško ozlijeđeno. Tijekom 2018. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo čak 27 pješaka, a 106 ih je zadobilo teže tjelesne ozljede.

- Promatrajući strukturu nastradalih u prometnim nesrećama u prošloj godini, vozači i pješaci su najugroženije skupine sudionika u prometu - naveli su iz MUP-a Republike Srpske. Također, pozivaju sve građane da poštuju prometne propise i da se odgovorno ponašaju prilikom sudjelovanja u prometu te na taj način smanje rizike od događanja prometnih nesreća s težim posljedicama.

Poštovati pravila

U brojnim upozorenjima, kada je riječ o sigurnostima pješaka u prometu, prvenstveno stoji da nikako ne bi smjeli prelaziti kolnik izvan obilježenih pješačkih prijelaza.

Pješaci moraju pažljivo prelaziti kolnik, prije toga provjeravajući mogu li to učiniti na siguran način, poštovati svjetlosnu signalizaciju i slično. Pješaci svakako ne bi smjeli, a što zbog žurbe čine i pri tome stradavaju, pretrčavati kolnik ispred nailazećih vozila. Zbog nepoštivanja svjetlosne signalizacije pješaci mogu biti i novčano kažnjeni. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije