Nevrijeme

Udar groma razbacao komade crijepa s kuće

12.09.2016.
u 08:00

Jače grmljavinsko nevrijeme uz jaku kišu zahvatilo je preksinoć prije mraka tomislavgradsku općinu. Grom je oko 17 sati udario u krov jedne obiteljske kuće na Karauli, a o toj silini svjedoče komadi crijepa razbacani i po dvorištu okolnih kuća. Prema kazivanju susjeda za Tomislavcity, u nekim kućama su oštećeni gotovo svi električni aparati. Srećom, nitko nije stradao. Inače, osim materijalne štete, ovog ljeta na izmaku, zabilježena su i dva smrtna slučaja od udara gromova, i to oba krajem srpnja u razmaku od dva dana, piše Večernji list BiH.U jednom slučaju je u zvorničkom naselju Šćemlije, u lozničkoj bolnici, izdahnuo Mile Stevanović (40), radnik poduzeća “Zvornik stan”. Grom je udario kroz lipu ispod koje su se od kiše sklonili nesretni Mile, njegova supruga Slađana i njezina mlađa sestra Vesna, nakon što su tresli i kupili šljive nedaleko od groblja. Prije kobnog udarca Mile je s nekim razgovarao mobitelom, a supruga Slađana mu govorila da je to opasno. U drugom slučaju Juroš Kosorić (60) iz Rogatice poginuo je kada ga je udario grom dok je stajao naslonjen na stablo smreke na brdu Tmor nedaleko od rogatičkog sela Milakovići. Nesretni Juroš je volovima izvozio drva kada ga je zateklo jako nevrijeme. S njim su bila dvojica koje je udar odbacio nekoliko metara. Sličnu tragičnu sudbinu su početkom kolovoza umalo doživjela dvojica nogometaša za treninga u Orašju. Također, ovo ljeto je zabilježeno i nekoliko udara u kojima je stradala stoka.

- Smrtnost od udara groma je od 10 do 30 posto, dok od 50 do 70 posto preživjelih ima značajne poremećaje, najčešće živčanog sustava. U godini dana u cijelom svijetu strada oko 1000 ljudi - navode statističari. Kada smo na otvorenom, bezbroj je savjeta kako se zaštititi od udara groma. Pa tako kažu da treba izabrati najniža mjesta gdje nema vode, čučnuti i pognuti se naprijed, a rukama obuhvatiti koljena. Osnovna je logika ovog položaja smanjiti tjelesnu visinu i što manjom površinom tijela dodirivati tlo. Ne smije se ležati ispružen na zemlji, ne smije se stajati ispod stabala, ispod metalnih konstrukcija i slično. U zatvorenom prostoru nije preporučljivo stajati kod prozora, otvorenih vrata, metalnih stupova, slavina, utičnica i električnih prekidača. Savjetuje se ne koristiti telefon i mobitel, ne tuširati se, prati rublje ili posuđe te isključiti uređaje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije