Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

U BiH više od 20 posto migranata zaustavljeno na putu prema EU

02. ožujka 2017. u 08:00 0 komentara 53 prikaza

Granice BiH ilegalno pokušava prijeći sve veći broj stranaca, a u posljednje vrijeme ih je u toj namjeri osujećeno za petinu više nego ranije. - Iako je glavni migrantski val s Bliskog istoka zaobišao BiH, ilegalci se sve češće pokušavaju domoći željenih destinacija preko teritorija BiH, kažu iz Službe za poslove sa strancima. Podaci Granične policije BiH potvrđuju kako je u posljednje vrijeme otkriveno 218 ilegalnih migranata, što je za 21,7% više nego godinu ranije. Među njima su dominantni Iračani i Sirijci, a bilo je i migranata s Kosova, iz Pakistana, Azerbajdžana, Indije, Šri Lanke, Kube, Kolumbije, Maroka i dr.

Uhićenja u Hercegovini

Iz institucija zaduženih za ovaj problem ističu da situacija nije alarmantna, ali da će broj ljudi koji će pokušavati mimo zakona prijeći granicu BiH biti sve veći, pogotovo kada je riječ o onima iz Afrike i s Bliskog istoka te da je sve izvjesnije da će nova migrantska ruta ići iz Crne Gore preko BiH, odnosno istočne Hercegovine prema zemljama EU. Ispravnost tih procjena potvrđuju i u posljednjih mjesec dana evidentirane tri skupine stranih državljana, uglavnom Turaka, u zapadnoj Hercegovini, odnosno u Širokom Brijegu i Posušju. Osim jednog Sirijca, ostali su imali pravo kretanja BiH, ali su očito vrebali priliku kako se domoći EU. Slična priča je i u drugom dijelu Hercegovine. Trebinjska policija uhitila je sedmoricu Pakistanaca, Afganistanaca i Iračana.

Tranzitna ruta

- Oni su priznali da su iz Albanije došli u Crnu Goru, gdje su prenoćili, nakon čega su se taksijem prebacili do GP Vilusi, odakle si nastavili pješice do Trebinja. Imali su namjeru doći u Sarajevo, a potom se prebaciti u zapadnu Europu, rekao je načelnik CJS Trebinje Žarko Laketa. Uglavnom su krijumčarene osobe državljani Turske koji u BiH ulaze legalno, najčešće preko Zračne luke Sarajevo, dok su šverceri većinom njihovi domaćini. Migranti nakon prelaska u RH najčešće bace dokumente i tako sprečavaju ili odgađaju deportaciju. - Kada je riječ o migracijama s Bliskog istoka, evidencije GP BiH i analize agencija upućuju na to da se BiH ne nalazi na glavnoj ruti. Jedan krak migrantske rute vodi iz Grčke, preko Makedonije i Srbije, a drugi preko Bugarske i Srbije prema zemljama EU. Situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje dulje boravi veći broj migranata, upućuje na moguće nalaske alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i tranzit preko BiH, navodi Sanela Dujković, glasnogovornica GP BiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.