Dragoslav Kosmajac

Tužiteljstvo odlučuje o podizanju optužnice

15.01.2016.
u 07:00

Imao je bh. državljanstvo, utajio milijune, a upozoravao je na njega i premijer Srbije

Srbijanski premijer označio ga je najvećim narkodilerom u Srbiji, a njegova moć dosezala je čitavu regiju. Imao je i bosanskohercegovačko državljanstvo. On je Dragoslav Kosmajac koji je uhićen još prošle godine. Predstavnik “EFG Banke” dao je iskaz u Prvom osnovnom tužiteljstvu povodom novčanih transakcija koje je Dragoslav Kosmajac obavljao preko te banke, doznaje “Blic”.

Novi postupci

Nakon iskaza, koji je bio nekoliko puta odlagan, u istražnom postupku ostalo je da se završi još samo financijsko vještačenje. Ono je već bilo obavljeno u studenome prošle godine, ali su Kosmajčevi branitelji uložili prigovor, zbog kojeg se vještačenje mora ponoviti. Nakon što vještaci obave svoj dio posla, istražni postupak će biti završen, pa će Tužiteljstvo odlučivati postoji li dovoljno elemenata za podizanje optužnice protiv šefa narko podzemlja, kako ga karakteriziraju poznanici iz krim miljea. Dragoslav Kosmajac se u ovom postupku sumnjiči da je utajio nešto više od četiri milijuna eura poreza za pet godina. U drugom postupku, započetom otprilike istovremeno, ali pred Višim sudom, Kosmajac je optužen da je poticao rukovoditelja katastra općine Zvezdara upisati zemljište u Malom Mokrom Lugu u njegovo vlasništvo. Izračunata šteta nanesena državi u tom slučaju je oko 95 tisuća eura, a Kosmajac se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Put do BiH

Viši sud je u svibnju prošle godine potvrdio privremenu zapljenu 23 njegova objekta. A Kosmajac je nezakonito dobio i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Prijavljen je bio na adresi Vinogradska bb u Trebinju, a u Centru javne sigurnosti Trebinje još 2010. godine dobio je biometrijsku putovnicu. Prema podacima policijskih i obavještajnih agencija, državljanstvo je stekao nezakonito. Najvjerojatnije na osnovi krivotvorenih dokumenata o prebivalištu iz 1994. godine. Kosmajac je posljednji put na teritoriju BiH legalno boravio u prosincu 2010. godine kada je prešao preko malograničnog prijelaza Zupci kod Trebinja. Policijske i obavještajne agencije iz regije bilježe i njegove kontakte u BiH pa su tako zabilježile bliske veze iz 2006. s jednim državljaninom BiH iz Bijeljine i drugim osobama s područja općine Trebinje. Kontakata je bilo više, no većina tih stvari o kojima su snimani i televizijski prilozi nikad nije do kraja istražena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije