Optužnica

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina

Sakiba
23.12.2015.
u 14:24

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina, generala Armije RBiH u penziji i nekadašnjeg komandanta 3. korpusa Armije RBiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Podsjećamo, Mahmuljin je uhićen 8. prosinca u Sarajevu, Sud BiH je 9. prosinca odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora osumnjičenom Sakibu Mahmuljinu, donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora, te su prema osumnjičenom Sakibu Mahmuljinu određene sljedeće mjere zabrane:

– Zabrana napuštanja boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih lica da vrše provjeru ove mjere zabrane nasumice dva puta tjedno)

– Zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja osobne karte za prelazak državne granice BiH);

– Zabrana sastajanja sa određenim osobama – svjedocima navedenim u prijedlogu Tužiteljstva i približavanje njima na udaljenosti od 100 metara.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora priopćeno je iz Suda BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Sakib Mahmuljin osumnjičen je da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika  iz člana 144., ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 143. i ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a u vezi sa članom 30. stav 2. istog zakona (nečinjenje).

Mahmuljin je obraćajući se na ročištu za određivanje mjera pritvora Sudu te je kazao da se ovaj predmet vodio i u Hagu protiv rahmetli Rasima Delića i da je i on bio osumnjičeni ali da Hag nikada nije podigao optužnicu protiv njega.

– Istraživao sam ovaj slučaj. Čisto da utvrdim ima li zbilja moje odgovornosti, ali je nisam pronašao. Ne bih da uvrijedim tužioca ali čovjek ne razumije vojno ustrojstvo i komandu. Kao i da u vojsci ne postoji usmena naredba iza mene je bilo 36.000 ljudi koji nisu počinili niti jedan zločin – kazao je tada Mahmuljin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije