Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Tri veterinarska inspektora optužena za korupciju

20. studenoga 2020. u 14:09 0 komentara 399 prikaza

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

Indire Dajić-Hukić, rođene 1967. godine u Brčkom, uposlena kao granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH,

Ive Kobaša rođenog 1964. godine u Bosanskom Šamcu, uposlen kao granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH,

Mladena Mijića rođenog 1959. godine u Bosanskom Šamcu, uposlen kao granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH.

Optuženi se terete da su, od srpnja do rujna 2020. godine, obavljajući dužnost veterinarskih inspektora Ureda za veterinarstvo BiH, na Graničnom veterinarskom inspekcijskom prijelazu Orašje, a koji su zaduženi za provođenje veterinarsko-zdravstvene inspekcije i kontrole u međunarodnoj trgovini živim životinjama, hranom i proizvodima životinjskog podrijetla, kao ovlaštene osobe institucija BiH, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, od osoba koje se bave uvozom navedenih roba, tražili i dobili novac kao imovinsku korist, kako bi propustili teretna motorna vozila u BiH, bez provjere poštivanja propisanih zdravstvenih i sanitarnih uvjeta i normi, koje moraju biti ispunjene za ulazak ove vrste roba u BiH, a koje su propisane Zakonom o veterinarstvu BiH, Pravilnikom o uvjetima i načinu rada Granične veterinarske inspekcije u BiH i Priručnikom za rad graničnih vetrinarskih inspektora u BiH/pregled proizvoda životinjskog podrijetla. 

Na navedeni način, optuženi su počinili koruptivno kazneno djelo- primanje dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.

Također, počinjenjem navedenog koruptivnog kaznenog djela, ugrožena je i zdravstvena i sanitarna sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Tijekom provedene istrage, otkrivena su i zadokumentirana počinjenja kaznenih djela, a navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem svjedoka te prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Također, tužiteljstvo će u postupku tražiti da se optuženima na temelju članka 110.  Kaznenog zakona BiH oduzme imovinska korist stečena kaznenim djelom, kao i da se na temelju člana 73. Kaznenog zakona BiH optuženima izrekne mjera sigurnosti Zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od 5 godina na način da im se zabrani obavljanje dužnosti veterinarskih inspektora na granici u Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.