TRAGEDIJA

Trovanje na Hvaru: Vlasnik i kapetan broda branit će se sa slobode: Nismo krivi

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
15.08.2019.
u 14:26

Tužiteljstvo nije tražilo pritvor za vlasnika i zapovjednika broda. Dvoje djece, koji su nakon tragedije primljeni u splitski KBC, i dalje su kritično

Nakon što je policija prikupila dokaze i obavila očevid na brodu Atlantia zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela u srijedu je privela 23-godišnjeg i 27-godišnjeg hrvatskog državljanina. Radi se o vlasniku i kapetanu broda, koji su danas iznijeli obranu te su pušteni da se brane sa slobode. Tužiteljstvo nije tražilo pritvor za vlasnika i zapovjednika broda. 

Podsjetimo, u utorak je u hvarsku luku uplovio brod na kojem je mrtav pronađen talijanski menadžer, a petero ljudi je zbog teškog zdravstvenog stanja završilo u bolnici u Splitu, među kojima je i dvoje djece koja su i dalje životno ugrožena. Muškarac je preminuo zbog udisanja ugljičnog monoksida. Vlasnik i kapetan broda iznijeli su obranu na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu i u nastavku postupka će se braniti sa slobode. Obojica su izjavila kako se ne smatraju krivima. Istaknuli su kako su oni pružali prvu pomoć unesrećenima tijekom uplovljavanja u hvarsku luku i da su još uvijek jako potreseni svime što se dogodilo, piše Slobodna Dalmacija. 

Dvoje djece, koji su nakon tragedije primljeni u splitski KBC, i dalje su kritično, rekla je voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi prim. doc. dr. sc. Branka Polić, javlja HRT. - Djeca su i dalje na respiratoru ali stabilnije nego što su bila ova dva dana. Respiratorna potpora je i dalje potrebna, životno su ugroženi sve dok ne budu mogli samostalno disati", objasnila je dr. Polić. 

- Svi mi koji smo se otrovali spavali smo na brodu na desnoj strani. Rekao bih da je uzrok trovanja plin koji se u kabine uvukao kroz otvore za klimatizaciju, mislim da je u pitanju kvar na tom sustavu. Uvjeren sam da hrana nije u pitanju jer djeca nisu ni okusila večeru, a najteže su stradala. U restoranu nas je večeralo šestero, nas četvero imali smo simptome, dok je dvoje naših prijatelja dobro, rekao je za Večernji list Bruno Mancuso. Bivši talijanski senator dio je društva talijanskih turista čije je ljetovanje završilo smrću 57-godišnjeg Eugenija Vincija, dok je dvoje djece – jedno Vincijevo, drugo njegove partnerice – u teškom stanju. 

Policija je jučer priopćila da je provedeno kriminalističko istraživanje. "Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje jučerašnjeg događaja kada je u hvarsku luku uplovio motorni brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a pet osoba je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u Split i hospitalizirani su ( tri punoljetne osobe- rođeni  1955, 1963 i 1975, te  dvoje djece-rođeni 2008. i 2014. svi državljani Republike Italije). Nakon ukazane liječničke pomoći u KBC Split utvrđeno je da su djeca životno ugrožena. Jučer, nakon zaprimljene informacije poduzete su mjere i radnje prvog zahvata, na mjesto događaja izašao je zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koji je rukovodio očevidom. Također, tijelo 57-godišnjeg stranog državljanina Republike Italije  je prevezeno na Odjel patologije radi obavljanja naložene obdukcije. Danas tijekom dana nastavljen je očevid kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog odvjetništva u Splitu uz asistenciju službenika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, službenika Službe za očevide i kriminalističku tehniku ove PU i službenika PP Hvar.

Nakon svih prikupljenih dokaza i utvrđenih činjenica i obavljenog očevida, danas su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela uhićeni  i u službene prostorije PP Hvar dovedeni 23-godišnji i 27-godišnji hrvatski državljani radi provođenja kriminalističkog istraživanja.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i izvršenog očevida, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 23-godišnji hrvatski državljanin u svojstvu vlasnika motorne jahte  i 27-godišnji hrvatski državljanin, u svojstvu kapetana broda, protivno pravilima struke,  kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja dana 08. kolovoza 2019.godine ugradili benzinski generator-agregat s zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte uslijed čijeg rada je došlo do istjecanja otrovnih plinova- ugljičnog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina i posljedično trovanja putnika.

Sutra tijekom jutra će obojica  zbog osnovane sumnje u počinjenje Teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 4., u vezi sa člankom 215. Kaznenog zakona uz kaznenu prijavu biti privedeni pritvorskom nadzorniku", stoji u priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije