Zločin u Ključu

Sovilju i Galiću po deset godina zatvora

Sovilj i Galić
27.10.2015.
u 15:45

Županijski sud u Bihaću osudio je bivše pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS) Gorana Sovilja i Petra Galića na po deset godina zatvora zbog zločina počinjenog 1992. godine u Ključu.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasminka Karabegović je rekla da je Županijsko tužiteljstvo dokazalo da su Sovilj i Galić sudjelovali u ubojstvu Mehmeda Harambašića u selu Sanica kod Ključa.

- Nesporno je utvrđeno da su optuženi bili pripadnici VRS-a, da su imali automatske puške, kao i da su stanovnici Sanice bili proganjani. Optuženi Sovilj priznao je da je ispucao tri ili četiri metka i da je s njim bio Galić. Za Vijeće nije prihvatljivo njihovo svjedočenje da su oni poveli Harambašića te da je on oteo pušku i da je Sovilj u obrani pucao u njega, kazala je Karabegović.

Prema sutkinji Karabegović, teza obrana da su se optuženi sami prijavili nije prihvaćena jer su svjedoci Stojan Kajić i Milanko Banjac rekli kako su osobno vidjeli da su Sovilj i Galić privedeni.

Optuženi su zbog slabog imovnog stanja oslobođeni troškova krivičnog postupka, a u kaznu će im biti uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru, od prosinca 2014. godine do veljače ove godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH, javio je BIRN - Justice Report. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?