MUP ZHŽ-a

Smanjen broj nesreća, iz prometa isključena 1282 vozača u ZHŽ-u

20.02.2016.
u 07:00

Prošle godine na području Zapadnohercegovačke županije evidentirano je 668 prometnih nesreća (usporedbe radi, u razdoblju od 1997. do 2014. godine godišnji prosjek iznosio je 1218 prometnih nesreća, a 2014. godine evidentirano je 740 prometnih nesreća), pokazala je informacija o stanju sigurnosti koju je izradio MUP ove županije, piše Večernji list BiH. U prometnim nesrećama smrtno je stradalo devet osoba, teške tjelesne ozljede zadobilo ih je 39, a lakše su ozlijeđene 422 osobe. Iz usporedbe parametara sigurnosti u prošloj godini s višegodišnjim prosjekom vidljivo je kako su posljednjih godina svi trendovi pozitivni zahvaljujući planskom radu policije, kako po pitanju prevencije tako i represije. “Višegodišnji preventivni rad policije, brojne javne kampanje i akcije rezultirali su većom sviješću građana o opasnostima u prometu te višom prometnom kulturom svih sudionika u prometu, a ti čimbenici, kao i bolja prometna infrastruktura u odnosu na ranije razdoblje, utjecali su na povoljnije stanje sigurnosti u prometu”, stoji u informaciji objavljenoj na službenoj stranici MUP-a ZHŽ-a. Iz MUP-a ZHŽ-a dalje navode kako su poduzeli niz represivnih mjera, te je tako na nadležnim sudovima podneseno 29 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv počinitelja prometnih prekršaja (godinu ranije podnijeli su 146 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka), počiniteljima prometnih prekršaja uručeno je 22.445 prekršajnih naloga, a ta brojka nalazi se u granicama višegodišnjeg prosjeka.

“Županijskom tužiteljstvu smo podnijeli 23 izvješća o počinjenom kaznenom djelu protiv osoba osumnjičenih da su izvršile kazneno djelo protiv sigurnosti javnog promet. Iz prometa smo isključili 1204 motorna vozila, i to 1171 vozilo zbog neregistriranosti i 33 vozila zbog tehničke neispravnosti (godinu ranije iz prometa je isključeno 416 vozila), iz prometa smo isključili 1282 vozača, i to 1012 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 253 vozača zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita i 17 vozača zbog upravljanja motornim vozilom pod izrečenom zaštitnom mjerom (godinu ranije iz prometa smo isključili 700 vozača)”, navodi se u analizi MUP-a ZHŽ-a. Nadalje ističu kako je, analizirajući strukturu najtežih prometnih nesreća, vidljivo kako su, kao i ranijih godina, najčešći uzroci prekoračenje dopuštene brzine i vožnja pod utjecajem alkohola. U 2015. godini evidentirano je 218 prekršaja protiv javnog reda i mira, od kojih ni jedan nije bio većih razmjera, odnosno s težim posljedicama za građane. Također, na području Zapadnohercegovačke županije prošle godine evidentirano je 398 kaznenih djela, u istoj godini rasvijetljena su 252, a u siječnju 2016. još 17, navodi se u analizi MUP-a ZHŽ-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije