Žrtva nasilja

'Šest sam godina trpjela nasilje, i danas bi, da netko drugi nije bio odgovoran i sve prijavio'

zlostavljanje, nasilje, udarci, remen
Davor Puklavec/PIXSELL
31.01.2023.
u 14:36

'U braku sam doživljavala više vrsta nasilja, u početku su to bile uvrede, kasnije se intenziviralo u prijetnje smrćnju i sakaćenje, fizičko nasilje, u trudnoćama je bilo sve gore. Ostajala sam jer sam mislila da će se to promijeniti i tako šest godina, sve dok jedna osoba nije sve prijavila policiji', ispričala je žrtva nasilja iz Splita za 'Dobro jutro, Hrvatska'.

Tek nakon toga zlostavljana je žena potražila stručnu pomoć. 'Osoba koja je vidjela što se događa, rekla je da po službenoj dužnosti  mora sve prijaviti, jer se radi o teškom nasilju. Da se to nije dogodilo, ja ga sigurno sama nikad ne bih prijavila. No nakon te prijave moj se život promijenio', rekla je te naglasila kako je tako samo zahvaljujući djelovanju drugog odgovornog pojedinca u društvu.  

Istaknula je kako je nasilje problem cijelog društva, a ne samo pojedinca, te pozvala sve potencijalne svjedoke nasilja da ne zatvaraju oči, nego da nasilje prijave ukoliko ga uoče. 'Djeca koja proživljavaju nasilje od ranog djetinjstva, često će imati veću toleranciju na nasilje kad odrastu, tako mogu postati žrtve, ali i nasilnici. Zato apeliram na društvo', kaže te dodaje kako nisu žrtve te koje se trebaju sramiti nasilja, već treba posramiti počinitelje. Ova žena ima dobra iskustva s policijom, Centrom za socijalnu skrb i udrugama, pa je dobila svu potrebnu pravnu i psihološku podršku. 'Imala sam sreće upravo zato jer je netko prijavio što je vidio, da nije nasilje bi se i dalje događalo', kaže.

'Držat ću oči širom otvorene' naziv je kampanje Europske komisije o pravima žrtava nasilja koja se provodi u 10 država EU-a. Cilj kampanje je potaknuti i osvijestiti članove obitelji, prijatelje i širu okolinu da prepoznaju žrtve te im pomognu prijaviti nasilje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije