sud BiH

Senad Koštić iz Velike Kladuše priznao da se pokušao pridružiti grupi Islamska država

sud BiH
16.05.2016.
u 14:27

Neposredno pored početak suđenja, optuženi Senad Koštić iz Velike Kladuše sklopio je s Tužiteljstvom BiH sporazum o priznanju krivice za pokušaj pridruživanja grupi Islamska država početkom ove godine.

Zbog toga je Sudsko vijeće odgodilo saslušanje prvih svjedoka Tužiteljstva BiH. Odbrana je dodala da je do sporazuma došlo nakon dugotrajnih pregovora. Nisu govorili o kazni koja je predviđena sporazumom.

Prema optužnici, Koštić je napustio BiH u siječnju ove godine, nakon što je osmislio plan i prikupio novac. Početkom godine je otputovao u Podgoricu, odakle je avionom stigao u Tursku. Namjeravao je prijeći tursko-sirijsku granicu i priključiti se jedinicama Islamske države. Međutim, u Turskoj je uhićen i izručen BiH.

Novo ročište je zakazano za 6. lipnja, kada će Sud BiH razmotriti sporazum i eventualno izreći presudu.

Do sada su krivicu za borbu na strani oružane grupe Islamska država priznali Emin Hodžić i Fatih Hasanović, koji su osuđeni na po godinu zatvora, javio je BIRN, prenosi NAP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije