uhićeni su

Sarajlija i njegov sin navodno pomogli u bijegu ozloglašenog Rusa iz Italije

Artem Uss
Profimedia
05.12.2023.
u 20:45

Boris Jovančić priveden je u Desenzanu kod Breše, dok je njegov otac Vladimir uhićen u Hrvatskoj.

Dva od pet suučesnika, rođeni Sarajlija Vladimir Jovančić i njegov sin Boris, koji su u ožujku navodno pomogli ruskom biznismenu Artemu Ussu da pobjegne iz kućnog pritvora u Italiji, uhićena su u utorak, prenosi talijanska novinska agencija ANSA.

Boris Jovančić priveden je u Desenzanu kod Breše, dok je njegov otac Vladimir uhićen u Hrvatskoj.

Na ime Borisa Jovančića registriran je Volvo V60, koji je bio među automobilima kojim je Artem Uss pobjegao iz Italije, prenosi N1

Inače Uss, 40-godišnji sin sibirskog guvernera i naftnog magnata bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, slomio je gležanj dok je bio u kućnom pritvoru u Basigliu, u blizini Milana, a pobjegao je u Rusiju nakon što je sud u Milanu odobrio njegovo izručenje u SAD, gdje ga traže po brojnim optužbama.

Navodi se kako je iskoristio međunarodnu mrežu kontakata, uključujući srpsku kriminalnu grupu, kako bi pobjegao. Uss je uhićen u Italiji na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država 17. listopada 2022. i prebačen u zatvor prije nego što je tročlano vijeće milanskog suda odobrilo njegov zahtjev za premještanje u kućni pritvor.

Američko veleposlanstvo u Rimu je navodno zatražilo od talijanskih vlasti da preispitaju situaciju zbog opasnosti od bijega, ali je ministarstvo pravde odgovorilo kako je to nadležnost sudova.

Ova afera je izazvala trzanja između ministarstva i pravosuđa i navela premijerku Giorgiju Meloni da kaže kako će vlada razjasniti “anomalije”. Istraga o bijegu je u tijeku.

Američko ministarstvo o Vladimiru Jovančiću

Američko ministarstvo pravde na službenoj stranici danas je objavilo kako je bh. državljanin Vladimir Jovančić navodno pomagao Artemu Ussu u bijegu iz Italije.

“Jučer je na federalnom sudu u Brooklynu, u New Yorku, podignuta optužnica u dvije točke, kojom se Vladimir Jovančić, bosanskohercegovački državljanin, tereti za ometanje pravde i pomaganje u bijegu Artemu Ussu iz Italije u Rusiju nakon odluke talijanskog suda da Uss bude izručen Sjedinjenim Državama. Uss je ranije bio optužen za krijumčarenje milijuna dolara osjetljive vojne tehnologije i nafte iz Venecuele u sankcionirane ruske tvrtke. Jovančić je jučer uhićen u Republici Hrvatskoj, a ubuduće će biti priveden pred sud u istočnom okrugu New Yorka”, navedeno je, između ostalog, na stranici Ministarstva pravde SAD-a.

Vladimir Jovančić je prije 52. godine rođen u Sarajevu, a njegov sin Boris u Italiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije