žene ubojice u BiH

Psiholog Milić: Žene uglavnom ubijaju u samoobrani i rastrojstvu

30.11.2016.
u 07:00

Epilog ubojstva u selu Malešić kod Zvornika priznanje je Radojke Josić (72) da je cjepanicama usmrtila dvije godine mlađeg muža Nikolu oboljelog od karcinoma, i to nakon 50 godina, kako kažu šokirani mještani, skladnog braka u kojem su dobili troje djece. U početku je tvrdila da ga je ubio bik. U drugom slučaju, također nakon ovonedjeljnog uhićenja, Selma Jonuzović (28) iz sela Donja Koprivna kod Cazina, priznala je da je, nakon manjeg sudara, svojim vozilom usmrtila Kiru Schuster (55) iz susjednih Krivaja pa pobjegla. Nesretna Kira je nesreću htjela fotografirati pa je Selma naglo stisnula po gasu.

- U nekim situacijama žene to učine kako bi obranile život i tu žrtva postaje ubojica, ali ima i slučajeva gdje se radi o koristoljublju, prijevari, pohlepi. Svaki slučaj zahtijeva vještačenje i procjenu – ističe psiholog Aleksandar Milić. Iako su rijetki ovakvi zločini koje nježniji spol počini tijekom godine dana u BiH, način je ponekad i brutalniji. Ciljaju srce i vrat, a najčešće koriste noževe i meta su im uglavnom partneri.

- To je često slučaj kulminacije koja se dogodi kod žrtava nasilja. Žene uglavnom ubijaju iz nužde, u samoobrani, u rastrojstvu. Nož im je češće pri ruci, ali bi vjerojatno upotrijebile i nešto drugo što im je nadohvat. Ubojstvo nožem također se smatra “osobnijim” od ubojstva vatrenim oružjem, ali ipak je svaki slučaj priča za sebe – ističe Milić. S druge strane, brojni stručnjaci kažu da je posebna tema žensko psihološko nasilje nad muškarcima. Inače, ove godine je na 10 godina osuđena Zora Trninić (40) iz Drvara jer je nagovorila Milandina Bosnića (40) da ubije njezinog muža Pericu (40). Usmrtio ga je iz lovačke puške dok je sijekao drva u šumi pa za nekoliko dana, a sve da bi preusmjerio istragu, kradom bacio bombu u dvorište kuće u kojoj je bila Zora s djecom. Dobio je 14 godina zatvora. Također, Rada Todorović (41) iz Bijeljine osuđena je na 17,6 godina, a njezin sin Mladen (24) na deset manje jer su nasmrt izboli njezina ljubavnika Dragoljuba Vidovića (56) dok je ležao na kauču pa tijelo odvezli do šljunkare i prikrili. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije