RATNI ZLOČIN

Protiv ‘Zolje’ traže novi postupak za ubojstva Hrvata u Trusini

rasema
Foto: Reuters/PIXSELL
24.01.2014.
u 08:59

Prema navodima odvjetnica Vidović i Rešidović, postoje dokazi da je Handanović 16. travnja 1993. godine u Trusini ubila i civile Tomu Drlju, Smiljka Krešu i Juru Anđelića, te sudjelovala u ubojstvima Ilije Ivankovića, njegove supruge Anđe i njihovog maloljetnog sina Marija, kao i sudjelovala u ranjavanju maloljetne Arijane Kreše

Na Sudu BiH odgođena je rasprava u suđenju bivšem zamjeniku zapovjednika Odreda “Zulfikar” pri Stožeru Vrhovnog zapovjedništva Armije BiH (ABiH) Nihadu Bojadžiću zbog bolesti optuženog. Bojadžić se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva nad civilima i vojnicima HVO-a u selu Trusina kod Konjica. Isto tako, Bojadžić se u dva slučaja tereti za zločine počinjene 1993. godine nad osobama hrvatske nacionalnosti u Jablanici. Svjedok tužbe trebao je biti Marinko Drežnjak, no zbog odgode nije svjedočio. Tužiteljstvo je u međuvremenu odustalo od svjedoka Darka Matkovića, a uvelo je novog svjedoka Iliju Kaleba. Sljedeće ročište bi se trebalo održati 30. siječnja.

Novi dokazi

No, ono što baca novo svjetlo na zločine počinjene u Trusini je slučaj Raseme Handanović zvane ‘Zolja’. Podsjetimo, Handanović se teretila za kaznena djela nečovječno postupanje, ubojstvo i sudjelovanje u ubojstvu koja nisu obuhvaćena sporazumom o priznanju krivnje koji je Handanović ranije sklopila s Tužiteljstvom BiH. Presudom Suda BiH od 30. travnja 2012. godine Handanović je, nakon sklapanja navedenog sporazuma, osuđena na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci zatvora za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Presudom je bilo obuhvaćeno šest ubojstava strijeljanjem od 16. travnja 1993. godine u Trusini. Prema presudi, Handanović je ubila vojnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali, i to: Ivana Drlju, Nedeljka Krešu, Peru Krešu i civile Zdravka Drlju, Željka Blaževića i Franju Drlju. No, obrane ostalih optuženih u predmetu Trusina nakon sklopljene nagodbe bili su nezadovoljni smatrajući „nemoralnom ponudom“ s obzirom na količinu počinjenog zločina od Handanović.

Drlje, Krešo, Anđelić...

Prema navodima odvjetnica Vidović i Rešidović, postoje dokazi da je Handanović 16. travnja 1993. godine u Trusini ubila  i civile Tomu Drlju, Smiljka Krešu i Juru Anđelića, te sudjelovala u ubojstvima Ilije Ivankovića, njegove supruge Anđe i njihovog maloljetnog sina Marija, kao i sudjelovala u ranjavanju maloljetne Arijane Kreše. Također je prijetila ubojstvima i nečovječno postupala prema Jeli Ljubić, Mari Delinac, Anici Blažević, Bosiljki Krešo i Milki Drljo, kojima je prijetila ubojstvom i spaljivanjem, te ih “prisiljavala na radnje kojima su bile izložene životnoj opasnosti”. Odvjetnice Vasvija Vidović i Edina Rešidović su priložile i druge dokaze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?