Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Prometne znakove koriste kao stolove za vrt, ogradu...

01. srpnja 2019. u 21:00 0 komentara 205 prikaza

Na listama prioritetnih stvari lopova više ništa nije nepoznanica. Iz godine u godine su dosjetljiviji, gotovo da nema predmeta u kojem barem jedan mali dio njega ne mogu iskoristiti. Tako, osim već pomalo ustaljenih predmeta koje kradu, poput automobila, bicikala, drva, nakita...., nije rijetko da kradu i prometne znakove, čije dijelove iskorištavaju u različite svrhe.

Koliko ih nedostaje

S nestankom prometnih znakova borbu već neko vrijeme vodi istarska policija koja je u nekoliko mjeseci primila prijave prometnih znakova, prema pisanju 24sata, bilo ih je četiri. No, porečki gradski vijećnik Kristijan Žužić za navedeni medij kaže kako zna da je takvih krađa bilo znatno više. Kako kaže, primijetio je da u njegovu gradu svako malo nestane neki prometni znak. Budući da ga je situacija zaintrigirala, krenuo je u obilazak Poreča i okolice i shvatio da se zapravo radi o puno većem broju znakova koji nedostaju. Izbrojio je nedostatak čak 41 znaka. Stopovi, znakovi zabranjenog smjera, zabranjenog parkiranja, obveznog desnog skretanja, potom oni koji upozoravaju da se u blizini nalazi škola i mnogi drugi netragom su nestali. O tome je izvijestio na Gradskom vijeću. Dao si je još truda i razgovarao sa stanovnicima grada ne bi li dobio koju informaciju više. Prometni stručnjak Željko Marušić objasnio je zašto ljudi kradu prometne znakove i semafore.

Kradu i semafore

- Uz ekshibicioniste, ima onih koji znakove kradu zbog aluminija pa prodaju kao sirovinu, ali najčešće si od okruglih znakova rade vrtne stoliće. Ostatak znaka iskorištavaju za izradu ograda. A semafor im posluži kao svjetlosni efekt u sobama - kaže Marušić i dodaje da se radi o izravnom ugrožavanju života. Po zakonu se za uništavanje prometnih znakova može dobiti kazna zatvora do godinu dana.

Prometni su znakovi pričvršćeni običnim vijcima i maticama te ih se može ukrasti u manje od dvije minute. Potrebno je imati tek odvijač, ključ ili kliješta. Nedavno je domišljati lopov u naselju Jadrtovac u Šibeniku ukrao, pak, pokretni semafor. Ista stvar dogodila se i u blizini Zadra. U Hrvatskoj se zapravo svake godine ukrade nekoliko semafora, pišu 24sata. Radi se uglavnom o onim pokretnim koji služe za privremenu regulaciju prometa.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.