Sud BiH

Potvrđena optužnica za ratne zločine protiv Sakiba Mahmuljina

Sakib Mahmuljin
07.01.2016.
u 11:47

Optužnica Mahmuljina tereti po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine što su ih počinili pripadnici postrojbe "El mudžahid"

Sud BiH je potvrdio optužnicu za ratne zločine protiv umirovljenog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg zapovjednika Trećeg korpusa u čijem su sastavu bili i dragovoljci iz islamskih zemalja koji su se tijekom rata borili u BiH.

Optužnica koju je u prosincu 2015. godine podignulo Tužiteljstvo BiH Mahmuljina tereti po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine što su ih počinili pripadnici postrojbe "El mudžahid" koja je bila u sastavu Trećeg korpusa zaduženog za područje središnje Bosne.

U vrijeme završih ratnih operacija u BiH vođenih 1995. godine, pripadnici postrojbe "El mudžahid" su na području mjesta Vozuća na planini Ozren zarobili i potom likvidirali namjanje pedeset srpskih civila i pripadnika vojske bh. Srba.

Neki od njih ubijeni su ritualnim odsjecanjem glave, a brojni su zatočenici prije pogubljenja zlostavljani odsjecanjem dijelova tijela, prenose agencije.

Mahmuljina se tereti da je kao zapovjednik Trećeg korupusa znao za pripremu ovih zločina, a nije ništa učinio kako bi ih spriječio niti je nakon počinjenja poduzeo mjere kako bi se počinitelji kaznili.

Mahmuljin je u prosincu priveden na saslušanje no nakon toga je pušten i suđenje će pratiti sa slobode.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?