predmet Đuro Matuzović i dr.

Potvrđena optužnica protiv pripadnika HVO-a iz Orašja

sud bih
31.01.2017.
u 16:19

Sud Bosne i Hercegovine je dana, 24. siječnja 2017. godine potvrdio optužnicu koja optuženike: Đuru Matuzovića, Ivu Oršolića, Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića tereti da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti, a optuženike Đuru Matuzovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića da su počinili i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zatočenika.

Optužnica tereti optuženike da su u vremenskom razdoblju od druge polovice travnja 1992. godine do srpnja 1993. godine za vrijeme međunarodnoga oružanoga sukoba između Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske vojske, na jednoj strani, i Vojske Srpske Republike BiH, kasnije VRS, na drugoj strani, na širem području općine Orašje, optuženici Đuro Matuzović, u svojstvu zapovjednika 106. brigade HVO, a kasnije zapovjednika Operativne skupine Orašje, te zapovjednika Operativne zone Orašje, Ivo Oršolić, u svojstvu zapovjednika 106. brigade HVO Orašje, Tado Oršolić, u svojstvu načelnika Stanice javne sigurnosti Orašje, Marko Dominković, u svojstvu zapovjednika Policijske postaje Orašje, Joso Nedić, u svojstvu zapovjednika II. bojne 106. brigade HVO, Marko Blažanović, u svojstvu načelnika Obavjesnih poslova 104. brigade, a de facto obnašajući dužnost zapovjednika 104. brigade, a Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić, u svojstvu vojnih policajaca Vojne policije 106. brigade HVO, u okviru sveobuhvatnoga i sustavnoga napada usmjerenoga protiv civilnoga stanovništva srpske nacionalnosti na području općine Orašje, znajući za napad i da njihove radnje čine dio toga napada, planirali, počinili, naredili, podstrekavali, pomagali, organizirali, omogućili i usuglašavali se činjenjem i ne činjenjejm sa progonom srpskoga stanovištva s teritorija pod kontrolom Hrvatskoga vijeća obrane suprotno pravilima međunarodnoga prava, i to: ubojstvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem tjelesne slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične naravi, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne tjelesne ili psihičke ozljede ili narušenja zdravlja.

Optužnica dalje tereti optuženika Đuru Matuzovića, kao zapovjednika 106. brigade HVO i kasnije kao zapovjednika OZ Orašje, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića, kao vojne policajce 106. brigade HVO, da su, zajedno sa njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO, u šupi vlasništvo M.F, zvani M.D. u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, općina Orašje, suprotno pravilima međunarodnoga prava, sudjelovali u ubojstvima, mučenjima i nečovječnome postupanju, te nanošenju velikih patnji i ozljeda tjelesnoga integriteta i zdravlja ratnim zatočenicima, priopćeno je iz Suda BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije