sud bih

Potvrđena optužnica u predmetu 'Goran Salihović'

21.12.2018.
u 10:39

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Gorana Salihovića, koja ga tereti za kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti.

U optužnici se navodi da je optuženi Salihović kao službena osoba u institucijama BiH, odnosno kao imenovani nositelj pravosudne funkcije - glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, u razdoblju od 01.02.2013. do 28.09.2016. godine, znajući da su Odlukom o uvjetima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone od 25.03.2011. godine regulirana prava, uvjeti i načini korištenja sredstava za reprezentaciju, postupao suprotno članu 4. te odluke kojom su bili propisani limiti potrošnje u zemlji i inozemstvu na mjesečnoj razini.

Kako se, nadalje navodi, optuženi je, iako je bio upoznat i s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju te da je određen limit za Tužiteljstvo BiH od 20.000 KM za troškove reprezentacije na godišnjoj razini, suprotno interesima rada i normalnog funkcioniranja Tužiteljstva BiH, svjesno postupao suprotno navedenim propisima i, iskorištavajući službeni položaj, nalagao rukovoditelju Odjela za materijalno-financijske poslove da se na konto troškova reprezentacije prebace sredstva proračuna Tužiteljstva BiH koja su bila određena za druge namjene.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je na ovaj način optuženi kao službena osoba u institucijama BiH, iskorištavanjem službenog položaja ili ovlasti, sebi pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM.

Dalje se navodi da je Goran Salihović 29.04.2015. godine, tijekom povratka sa službenog putovanja iz Pariza, zajedno sa svojim suradnicima i pratiteljem iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zbog turističkog obilaska grada, te unatoč upozorenjima o mogućem kašnjenju na zrakoplov zakasnio i propustio let za koji su imali povratne zrakoplovne karte.

To je, kako se navodi, za posljedicu imalo kupovinu novih zrakoplovnih karata za sve osobe, koje je u tom trenutku platio Goran Salihović svojim sredstvima, ali je po povratku sa službenog puta od rukovoditelja Odjela za materijalno-financijske poslove zahtijevao i naložio da mu Tužiteljstvo BiH refundira iznos plaćen za nove karte u visini od 3.874,50 KM iako je znao da je svojim postupcima izazvao kašnjenje na zrakoplov, pa je let propušten.

Iznos novih karata refundiralo je Tužiteljstvo BiH u iznosu od 3.874,50 KM, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH izvršila povrat sredstava Tužiteljstvu BiH za svog zaposlenika u iznosu od 1.291,50 KM.

Na taj je način oštetio proračun Tužiteljstva BiH za iznos od 2.583,03 KM, a proračun Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za iznos od 1.291,50 KM, a sebi pribavio korist u iznosu od 3.874,50 KM, navedeno je u optužnici, priopćeno je iz Suda BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije