ČESTE PRIJEVARE

Policija upozorava: 'Svaki korisnik interneta može biti meta'

haker
27.03.2023.
u 17:14

Policijska uprava splitsko-dalmatinska prošlog je tjedna zabilježila još jedan slučaj računalne prijevare. Kako ističu iz policije, oštećeni muškarac prijavio je da je na internetskom oglasniku objavio oglas o prodaji kožnih cipela te ga je nakon toga kontaktirala njemu nepoznata osoba koja je navodno bila zainteresirana za kupnju. Osoba mu je poslala poruku u kojoj se nalazila poveznica s uputama. Oštećeni je otvorio link i popunio podatke o svojoj bankovnoj kartici. Ubrzo nakon tog primijetio da mu sa računa nedostaje iznos od 1400 eura. 

"Među evidentiranim kaznenim djelima u protekloj godini, najviše je bilo ovakvih phishing prijevara, a najčešće žrtve bile su osobe koje su oglašavale prodaju svojih predmeta na internetskim oglasnicima. Prevaranti bi u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktirali žrtvu i započeli dogovor oko kupnje i dostave predmeta koji se prodaje. Sa svojim žrtvama bi uspostavljali kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te bi im porukom poslali poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj", pojašnjava hrvatska policija. 

Prodavatelja, odnosno žrtvu, prevaranti bi uputili da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa.

"Stvarni cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja. Naime, broj kartice i CVV broj (drugi naziv je CVC, troznamenkasti kod na poleđini kartice) koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici na koju je došla putem poveznice koju je poslao počinitelj, čim ih žrtva unese postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) s ciljem da prisvoji njezin novac", dodaje policija.

Počinitelji, dodaje se, koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate sredstava s računa. Prilikom uplate na račun, potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za terećenje računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri.

"Razvidno da su internetski prevaranti vrlo inovativni u korištenju novih tehnologija, ali i da vješto koriste spoznaje ljudske psihologije. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta. Stoga, prilikom korištenja interneta i uživajući u svim dobrim stvarima koje je omogućio, ne smijemo zaboraviti da i na internetu postoji opasnost i da zbog toga moramo uvijek biti oprezni", zaključuje Policijska uprava splitsko-dalmatinska. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?