Akcija u Posušju

Pače i njegov sin opet na meti zbog droge

Pače
22.01.2016.
u 07:00

Istražitelji Odjela za narkotike Federalne uprave policije jučer ujutro su upali u kuću Petra Bošnjaka zvanog Pače (55) u Posušju, na samoj granici između BiH i Hrvatske, a tražili su i njegova sina Marija (27). “Federalci” su ovu akciju kodnog naziva “Ero”, koju su podržavali i njihovi kolege iz MUP-a HNŽ, izveli dan prije nego što su se Pače i njegov sin trebali pojaviti na ročištu u Sudu BiH, gdje su optuženi kao pripadnici Burićeve skupine uhićene u SIPA-inoj akciji “Osoje” od prije više od dvije godine. Upravo se tako zove i selo uhićenog, između Posušja i Imotskog. Marina Zović, glasnogovornica FUP-a, o detaljima jučerašnje akcije nije mogla govoriti, piše Večernji list BiH.

Četiri lokacije

- Pretresene su 4 lokacije te je pronađena određena količina tvari koja asocira na opojnu drogu, te streljivo. Tek se ispituju osumnjičeni i radi vještačenje - poručili su šturo iz FUP-a.
Semir Šarić, inspektor SIPA-e, koji je sudjelovao u ranijoj akciji, na suđenju je potvrdio kako su dobili informacije da Bošnjak surađuje s dilerima iz RH pa su počeli pratiti njega i njegova sina.
- Sumnjali smo kako iz Hrvatske dolaze kod Bošnjaka u mjesto Osoje radi nabave droge. Koristili su uglavnom šifre i nikad nisu otvoreno spominjali narkotike. Tada smo počeli i prisluškivati druge ljude iz BiH koji su se sastajali s Bošnjakom te razotkrili čitavu mrežu dilera koji su djelovali na području Posušja, Mostara, Širokog Brijega, Čapljine i Čitluka, a koji su drogu prebacivali u Hrvatsku - posvjedočio je inspektor Šarić. Neslužbeno se spominjalo kako droga do granice dolazi iz Sarajeve, preko Jabalnice i Blidinja, a inspektori su sumnjali da je Pačeov sin tek diler. Prema optužbama, nabavljenu drogu su miješali s drugim supstancijama radi povećanja mase. Prilikom prodaje koristili su se tajnim terminima koji su označavali vrstu, količinu i cijenu opojne droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate cijene za kupljene heroin i kokain.

Vođa priznao

Sud BiH je još lanjskog 27. kolovoza, nakon priznanja, vođu skupine Adisa Burića iz Mostara osudio na 5,5 godina. Osim Burića, osuđujuće kazne izrečene su i Denisu Tabakoviću (2,5), te Igoru Lečiću (godina dana). Inače, kako smo pisali, svi su protagonisti ove skupine, koji su se u konspirativnom dogovaranju služili šiframa, od ranije poznati policiji i barem jednom su već javnosti prokazivani zbog dilanja, no, iako se smatralo da im je akcija “Osoje” zadala konačni završni udarac, bolji poznavatelji njihovih profila ni tada nisu vjerovali da će ikada odustati od “lake” zarade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije