višestruki povratnici u činjenju prometnih prekršaja

Otkriveno tko je neslavni rekorder: Vozač za neplaćene kazne duguje gotovo 270.000 KM

promet
08.11.2023.
u 19:21

Zanimljiv je podatak da se u čak 48 slučajeva radi o nesavjesnim vozačima - muškarcima, a u tek u dva navrata zabilježene su nesavjesne vozačice, kada govorimo o višestrukim povratnicima.

Dosadašnja praksa i kaznena politika nadležnih institucija u BiH pokazala se neefikasna u borbi protiv višestrukih povratnika u činjenju prometnih prekršaja.

Da stvar bude gora, neki nesavjesni vozači postaju zvijezde TikToka, dok su o nekima čak snimljeni i TV prilozi. 

Radiosarajevo.ba istražio je ovaj negativni fenomen u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Podatke koje su dobili, ako već nisu zabrinuli one koje plaćaju  porezni obveznici, onda bi ih trebali barem natjerati na razmišljanje, jer ukratko - sustavno se ništa ne rješava!

Oduzeli 51 vozilo

Da je tako, pokazuju i poražavajući podaci do kojih su došli. Samo u prvih devet mjeseci tekuće godine pripadnici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije (MUP SŽ) od višestrukih povratnika u vršenju prometnih prekršaja oduzeli su čak 51 vozilo!

Radi se o 50 putničkih vozila te jednom motociklu, a u ovim akcijama oduzimanja vozila tretirano je 50 prekršitelja.

Zašto navodimo da sadašnji (ne)sustav ne funkcionira? U Registru ukupni dug kod nesavjesnih vozača iznosi 1.077.406,71 KM na dan oduzimanja ovih vozila! Da, dobro ste pročitali, više od milijun maraka za devet mjeseci...

Prostom matematičkom računicom - u prosjeku njihov dug iznosi oko 21.000 KM po osobi. No, jedna osoba iz općine Stari Grad, kojoj je Jedinica za promet MUP-a SŽ oduzela vozilo, na ime neplaćenih kazni državi duguje gotovo 270.000 KM. Da budemo precizni - 269.023,60 KM na dan oduzumanja vozila! Prema  saznanjima Radiosarajevo, radi se o Faruku Jazvinu.

Policajci kontrolirali vozila

Zanimljive podatke su dobili od MUP-a SŽ. Tako, recimo, ako govorimo o markama oduzetih vozila, najviše je oduzeto Volkswagena - 18. 

Potom slijedi Opel - pet, BMW - četiri, po tri Forda, Audija, Peugeota, Renaulta i Seata, po dva Nissana i Fiata te po jedan Mercedes, Volvo, Citroen i Smart te motocikl - Yamaha.

Kada se radi o organizacijskim jedinicama MUP-a SŽ, najviše vozila oduzeli su pripadnici Policijske uprave (PU) Hadžići - Trnovo (11) te Policijske uprave Novi Grad (10).

Jedinica za promet MUP-a SŽ oduzela je dva manje (osam). Zatim slijede PU Ilidža (pet), PU Stari grad i PU Centar (po četiri), PU Vogošća (dva), PU Novo Sarajevo i PU Ilijaš (po jedno).

Starosna struktura

Kada se radi o starosnoj strukturi nesavjesnih vozača, nema pravila.

"Ne preovladavaju mlađi vozači, zastupljene su jednako sve dobne strukture, od mladih do osoba starije životne dobi", navode iz MUP-a SŽ.

Zanimljiv je i podatak da se u čak 48 slučajeva radi o nesavjesnim vozačima - muškarcima, a u tek u dva navrata zabilježene su nesavjesne vozačice, kada govorimo o višestrukim povratnicima. 

Osim iznosa neplaćenih kazni, dodatno zabrinjava i broj napravljenih prekršaja. Ovih 50 vozača napravilo je čak 951 prekršaj!

Rekorder, ako gledamo broj napravljenih prekršaja, dolazi iz Vogošće. Počinio je 134 prekršaja.

"Generalno, najzastupljeniji prekršaji su prekoračenje brzine i vožnja neregistriranog vozila", zaključili su iz MUP-a SŽ.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?