UNO BiH

Oduzeti mobilni telefoni vrijedni 100.000 KM

26.05.2019.
u 12:51

U Carinskoj ispostavi Sarajevo oduzeta je veća količina mobilnih telefona, čija vrijednost se procjenjuje na 100.000 KM, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) u Bosni i Hercegovini.

Roba je zaplijenjena zbog povrede intelektualnog vlasništva i žiga.

- Uvoz 1.400 mobilnih telefona iz N.R. Kine, koji svojim izgledom asociraju na robnu marku mobilnih telefona Nokia zaustavili su službenici UNO u Carinskoj ispostavi Sarajevo, uz suradnju s kolegama iz Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo – precizirali su iz UNO BiH.

Prilikom uvoza, izvoza ili tranzita robe, u skladu s važećim propisima, štite se prava intelektualne svojine, i to: žig, autorsko i srodna prava, industrijski dizajn, patent i porijeklo ili geografska oznaka.

Carinski organi su nadležni da, u slučajevima sumnje povrede prava intelektualne svojine, prekinu carinski postupak sve do okončanja postupka kojim se povreda prava utvrđuje, navode iz UNO.

Ukoliko carinski organi posumnjaju da određena roba koja se uvozi u BiH predstavlja krivotvorenje poznatih svjetskih marki, imaju pravo da zadrže takvu robu, a od nositelja prava zatraže da izvrše stručnu procjenu je li riječ o krovotvorenju ili nije.

Ako se utvrdi da postoji osnova sumnje da roba predstavlja krivotvorenje neke od poznatih svjetskih marki koje su zaštićene i u BiH, UNO predmetnu robu zadržava, sve do okončanja postupka pred nadležnim sudom i donošenja pravosnažne sudske odluke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije